Rappusten päällystäminen ja porraskäytävän maalaus

Kolmikerroksisessa talossa rappusia riittää. Niitä tulee veivattua ylös alas kymmeniä kertoja päivässä, koska aina joku tavara on juuri siinä väärässä kerroksessa. Meikäläisen ei siis tarvitse lähteä kuntoilemaan ulos rappustreeneihin, vaan voin ihan hyvin vaan sahata ylös alas kotona.

Uudet portaat
Tässä talossa kaikki rappuset oli päällystetty ruskealla kokolattiamatolla ja kuuleman mukaan matto oli vuosikymmeniä vanha (siltä se myös näytti). Ylimpään kerrokseen vievät portaat oli päällystetty vielä maton päälle laminaatilla. Laminaatti oli pääosin irti ja se pysyi paikallaan heiluvien jalkalistojen avulla, melkeinpä pyhällä hengellä.

Tässä vielä laminaattia purettavana välitasanteella ja vanha ruskea mattopinta


Pähkäilin pitkään, mitä ihmettä pystyisin rappusille tekemään. Laittaisiko laattaa, valmiita firmojen tarjoamia pinnoitteita (näissä vaihtoehtoina oli mm. puu, vinyyli- ja parkettipinnoitteet) vai jotain muuta. Minulle tuli täytenä yllätyksenä, kuinka kalliiksi pinnoitus näillä materiaaleilla voisi tulla. Laminaatti oli nyt ainakin pakko repiä irti, ja uuden laminaatin laittaminen ei tuntunut mitenkään mielekkäältä.

Rappusten päällystäminen


Olin juuri saanut päätökseen parkettilattioiden maalauksen ja ilahtuneena lopputuloksesta, sain eräänä yönä hetkellisen oivalluksen: maton päälle rakennetaan pontillisesta mäntylaudasta portaat, jotka maalaan samalla tavalla kuin parkettilattiat.

Tuumasta toimeen! Pitkällisten ja monimutkaisten laskelmien jälkeen sain tulokseksi, että tarvitsin päätypontattua lattialautaa 150 m. Kyllä, s a t a v i i s i k y m m e n t ä metriä! Ja siis kyse oli vain yhden kerroksen välisestä portaikosta. Tässä olin ottanut huomioon portaiden kaarevuuden, keskivaiheilla olevan tasanteen ja hukkapalat. Löysin mielestäni hyvän lautavaihtoehdon pienen etsinnän jälkeen. Laudat olivat kaupassa lähes kolmimetrisiä, joten tietenkin ne piti vielä sahata puoliksi ennen kuin pääsin niitä edes kuljettamaan.

Puupintaiset portaat, vain otsalauta puuttuu

Löysin pian kirvesmiehen tekemään portaita ja kuinka ollakaan kahden päivän päästä minulla oli puuportaat! Päätimme vielä yhdessä tuumin tehdä otsalaudan mäntylistasta, näin rappusista tuli viimeistellyn näköiset. Tätäkin mäntylistaa tarvittiin kuutisenkymmentä metriä, koska hukkaa tulisi aikamoisesti. Mutta voi kuinka rakastinkaan astella vakailla puuportailla, jotka tuntuivat jalalle hyvältä.

Jalkalistasta tehtiin vielä pieni uloke rappusten yläreunaan.


Vielä yksi pulma: porraskäytävän maalaus


Ennen kuin pääsin maalaamaan upouudet portaat, minun piti ratkaista, miten ihmeessä saisin maalattua porraskäytävän harmaaksi ja kellertäväksi aikojen saatossa värjäytyneet seinät. Kaikki työmaallani käyneet ihmiset olivat kehottaneet minua ehdottomasti rakentamaan telineet, jotta saisin maalattua kuusi metriä korkean seinän. Vaihtoehtoa ei kuulemma ollut, vaikka paikka toki oli haastava telineiden rakentamisellekin. 

Askartelin päiväkausia mielessäni telinerakentamista muun remontin ohessa. Koko homma tuntui kauhean monimutkaiselta ja vaikealta. Miten pienelle tasanteelle saisi telineet, mistä ne hankkisin ja mitä jos tipun yläilmoista tai rakennelmani sortuu alta?

Yhtenä yönä, lasten mentyä nukkumaan, kyllästyin katsomaan rumaa ja tuhruista seinää. Otin maalitelan ja pitkän jatkovarren käteeni. Nyt lähtee! Tässä mitään telineitä tarvita yhden porraskäytävän maalaamiseen. Ja niin rappunen rappuselta etenin seinää ja sain maalattua jopa sen kuusimetrisen päätyseinän. KYLLÄ! Seinän ja katon rajan sain viimeisteltyä, kun teippasin pensselin jatkovarren päähän ilmastointiteipillä. Käsi hievahtamatta ja hikivanat noroina valuen vedin rajauksia yön pikkutunteina.  Lopulta väsymys veti sänkyyn ja muistan silmät sulkiessani miettineeni, miltähän tuo kaikki näyttää päivänvalossa, aamulla, kun aurinko valaisee porraskäytävän. Pelotti.

Pensseliviritelmäni, joka kuitenkin toimi

Aamun valjetessa en ollut uskoa silmiäni. Korkea päätyseinä oli tasaisen valkoinen, korkealla olevat katonrajat siistit, vanhasta likaisesta seinästä ei ollut mitään jäljellä. Onnistuin! Ensi yönä maalaisin toisen kerran. Olin onnellinen.



Rappuset käsittelin samalla tavalla kuin kahden kerroksen parkettilattiat: Multistopilla ja Betolux Akvalla. Katso tästä tarkemmin käyttämäni aineet ja ohjeet toisesta blogitekstistä: Lattian maalaus  Tässäkin tapauksessa maalasin portaat kolmeen kertaan.

Hintaa rappusille tuli seuraavanlaisesti:


Lattialauta noin 360 euroa
Otsalautalistat (jalkalistat) 120 euroa
Liimatuubit 60 euroa
Tikkurila Multistop 40 euroa
Betolux Akva 70 euroa

Materiaalit yhteensä: 650 euroa

Lisäksi tuli maksettavaksi 20 tuntia kirvesmiehen työtä.

Taas oli yksi asia mennyt eteenpäin. Ei välttämättä se helpoin tai hienoin vaihtoehto, mutta itse olin tyytyväinen lopputulokseen. Pidän kovasti leveästä porraskäytävästä, sen valoisuudesta ja minimalistisuudesta. Vielä pitäisi keksiä kellarikerroksen rappusille hyvä pinnoitusvaihtoehto. 


Kommentit

  1. Voi, nuo kokolattiamatot on aikamoisia pölypesäkkeitä eivätkä kovin tyylikkäitä. Rappuset näyttää paljon kivemmalta noin puisena! Meilläkin on vaikka mitä vanhoja pintoja eri huoneissa kun taloa on rempattu eri vuosikymmeninä. Seuraavaksi olisi haaveissa laittaa makuuhuoneen lattia kuntoon. Hieman olemme pohtineet koivu tai mänty lattialautaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija20. tammikuuta 2021 klo 11.26

      Oi, rakastan lautalattioita, kuulostaa ihanalta <3

      Poista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com