Terassin rakentaminen

Terassin rakentaminen on ollut työlistallani jo viime kesästä lähtien. Nyt näinä kotoiluaikoina päätin viimein toteuttaa suunnitelmani. Olisipahan paikka, jossa ottaa kevätaurinko avosylin vastaan. Blogi yhteistyössä K-Rauta Merituulen kanssa.

Valmis terassi


Alkusuunnittelu

Takapihamme on pääosin nurmikkoa ja vain ikivanha betonilaatoista tehty pieni alue on toimittanut terassin virkaa. Maaperä on tasainen eikä se roudi, sillä talo on rakennettu kallion päälle. Näin ollen perustukset olisi mahdollista tehdä ihan betonilaattojen varaan.

Ensimmäinen tehtävä oli tietenkin pohtia sitä, minkälainen ja minkä kokoinen terassi on pihalle hyvä. Koska mottoni on "mielummin överit kuin vajarit", päädyin lähes puolen pihan kokoiseen 40 m2 terassiin. On nimittäin mukavaa, että kalusteille on tilaa, eikä ruokapöydän tuolia siirtäessä tarvitse pelätä tippumista reunan yli. Terassille tarvitsisi rakentaa vain yksi askelma, jotta korkeusero tasaantuisi sopivasti.
Tältä näytti alkutilanne.


Terassimateriaalien tilaus

Terassimateriaalit tilasin vaivattomasti K-Rauta Merituulesta, josta löytyy todella laaja valikoima materiaalivaihtoehtoja remonttiin kuin remonttiin. Valitsin terassilaudaksi ruskean ja leveän kestopuun. Isolla terassilla leveä ja kokopitkä lauta on komean näköinen. Tilaamani terassilaudan kokonaispituus oli muuten hulppeat 5,1 metriä!
Itse tilaukseen sain apua K-Rauta Merituulen asiantuntevalta henkilökunnalta. Lautaa ja ruuveja tarvittiin melkoinen määrä. Tältä näytti ostoslistani (linkit suoraan materiaaleihin):
- Betonilaatta 298 x 298 x 50 mm (sileä harmaa) 26 kpl
- Kestopuu 48 x 98 mm vihreä 145 m
- Kestopuu 28 x 120 mm Ruskea sileä 430 m
- Terassiruuvi 4,2 x 55 ruskea 1600 kpl
- Terassiruuvi 4,8 x 90  200 kpl


Koko tilaus saapui kuljetuksella sovittuna ajankohtana ja se nostettiin vaivattomasti aidan yli takapihalle. Ihanan helppoa!

Verkossa on muuten erilaisia laskureita, joilla pääsee hahmottelemaan materiaalien menekkiä.


Tilaus tuli kuljetuksella K-Rauta Merituulesta ja nostettiin näppärästi aidan yli.
Pohjatyöt ja runko

Itse rakennuspäivä alkoi sateisena ja kylmänä. Tietenkin, koska kyseessä on Suomen kesä! Alkuun pohjalle levitettiin suodatinkangas, jotta rikkaruohot ja nurmikko eivät kasvaisi lautojen raoista kesän mittaan läpi. Kankaan päälle aseteltiin betonilaatat tasaisin välein. Laattojen asemointi ja korkeus mitattiin koolauspuun ja vatupassin avulla. Betonilaattojen päälle aseteltiin ja kiinnitettiin runkopuut.

Käytännön vinkki: Jos mietit, miten saada millien tai senttien heitot vaateriin, voit käyttää esim. kattohuopapaloja pieniin korotuksiin. 


Rungon hahmottelua. Suodatinkankaan päälle aseteltiin betonilaatat.

Runko rakennettiin niin, että koolausväli oli 600 mm, näin terassista tulisi tukeva eikä notkahduksia pääsisi syntymään. Askelma rakennettiin lähelle takapihan oven rappusia, siten talon alimmalta rappuselta pääsisi suoraan astumaan terassille. Terassia jatkettiin pienellä ulokkeella myös kirsikkapuiden alle, sinne saisi suojaisen paikan vaikka nojatuoleille.Oikealla ylhäältä kuvattuna tuleva terassialue.

Terassin kansilaudoitus

Terassin kansilaudoituksen teko sujui nopeasti, koska lauta oli kokopitkää tavaraa. Sopiva lautojen asennusväli on n. 2-3 millimetriä, sillä puun kuivuessa rako suurenee. Ei siis kannata tehdä liian isoja välejä.

Teimme korkeamman tasanteen kulmaan pienen viistoleikkauksen, jotta pihalta astuttaessa käynti olisi mahdollisimman sujuva. Sivulaudoitus laitettiin lopuksi kiertämään koko terassia.

Vasemalla näkyy vielä rakentamaton alempi askelma.

Viistoleikkaus ja kulmarappunen, jotta pihalta pääsee vaivattomasti ylös.


Yksityiskohdat


Se, mistä erityisesti pidän, on terassin kantta kiertävä reunalauta, joka ikään kuin kehystää koko alueen ja tekee lopputuloksesta viimeistellyn näköisen. Toinen erityinen ja erittäin tärkeä yksityiskohta tehtiin  lähelle seinän reunaa. Lautojen reunaan asennettiin pieni stopperilauta varmistamaan, että tavarat eivät putoaisi pieneen rakoon terassin ja seinän väliin.

Vasemmalla kehystävä lauta ja oikealla stopparilauta terassin ja seinän välissä.

Kaiken kaikkiaan terassin tekoon meni 10 tuntia, aloitimme aamulla klo 7.30 ja lopettelimme klo 17.30. Onneksi löysin erityisen ammattilaisen avuksi terassin tekoon, asiat sujuivat kuin tanssi koiranilmasta huolimatta. Jos sinulle tulee tarvetta erinomaiselle terassin rakentajalle, niin voit laittaa minulle viestiä ja välitän sinulle yhteystiedot.

Terassin tekoon meni 10 tuntia. Ja koko ajan satoi. Välillä vettä, välillä räntää.

Nyt voi odotella kesää 🙏

K-Rauta Merituuli somessa:
IG: https://www.instagram.com/krautamerituuli/
FB: https://www.facebook.com/KRautaMerituuli/

Kommentit

Oma valokuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com