Keittiön työtasojen ja välitilan kaakeleiden maalaus

Yhteistyö Colornova Oy:n kanssa (tuotteet saatu). 
Syyslomalla voi tehdä kaikenlaista, kuten käydä tuunaamassa ystävän pienen keittiön. Niin kuin hyvin tiedämme, keittiöremontti maksaa usein maltaita ja se voi olla hyvin työläs. Päätimme kokeilla ystäväni pieneen avokeittiöön yksinkertaista tuunausta; välitilan laattojen ja vanhan laminaattityötason maalaamista. Alla ohjeet onnistuneeseen lopputulokseen, jos innostut tekemään samanlaisen operaation.

Maalatut välitilan kaakelit ja työtaso


Valitsimme V33:n uudistetun kalustemaalin, joka sopii nykyään kaikille keittiön pinnoille; laatoille, työtasoille, kaapinoville ja kodinkoneille. Värisävyjä on monia, valitsimme kaakeleille vaalean beigen ja työtasolle puhtaan valkoisen maalin. Maali kestää hyvin vettä, roiskeita ja pesua. Se on myös lämpöä sietävä, aina +100 °C asti (esim. kuumat roiskeet).Lähtötilanne

Maalausoperaation jälkeen


Pohjatyöt

Kuten ennenkin olen sanonut, pohjatyöt ovat kaikki kaikessa. Olen aiemmin maalannut mm. alakerran laattalattian ja edellisessä kodissani pesuhuoneen kaakelit. Voin luvata, että jos maltat tehdä valmistelutyöt kunnolla, onnistut varmasti.

Ensin on irrotettava vanhat silikonitiivisteet. Maali ei tartu silikonin päälle, joten on ensiarvoisen tärkeää, että rapsutat kaiken silikonitiivisteen pois (vaikka se kuinka ärsyttävä ja aikaa vievä työvaihe olisikin). Irrottamiseen voit käyttää silikonin irrotukseen myytävää työkalua tai sitten mattoveistä ja lastaa.

Kun silikonit on pois, alkaa pintojen pesu. Suosittelen käyttämään maalipesua, jota ei tarvitse erikseen huuhdella pois. Aine suihkutetaan pinnalle ja rätillä/sienellä hangataan lika pois. Varsinkin kaakelisaumat kannattaa putsata erityisellä tarkkuudella. Itse käytän maalipesua runsaasti ja puhdistan todella huolellisesti kaikki vuosien aikana pinttyneet rasvat ja tahrat. Vaikka ohjeiden mukaan pesua ei tarvitse uusia, käyn kaikki pinnat usein vielä toiseen kertaan pesuaineella läpi. Ihan varmuuden vuoksi. Pesun jälkeen pinnan tulisi kuivaa 24 tuntia ennen maalauksen aloitusta.Välitilan laattojen maalaus

Aivan aluksi tyhjennä lisäainepakkaus (löytyy pakkauksen kannen alta) V33 kalustemaalin sekaan. Sekoita huolellisesti tikulla pohjaa myöten 5 minuuttia, kunnes lisäaine on sekoittunut kunnolla maalin sekaan ja maali on tasaisen värinen.

Lisäainepakkaus tyhjennetään maalin sekaan ja sekoitetaan


Parhaimman tuloksen saat, kun levität maalin maalattavalle pinnalle (4-5 mm) lyhytnukkaisella telalla, ristivedoin ylhäältä alas ja pieni alue kerrallaan. Viimeistele alue vetämällä viimeinen silaus ylhäältä alas joko telalla tai keinokuitusiveltimellä. Itse suosin sivellintä lopuksi, koska tela voi jättää appelsiininkuorimaisen pinnan.


Ensin maali levitetään telalla ja lopuksi pinta silotetaan siveltimellä.

Toisen maalikerroksen voit maalata pinnan kuivuttua, eli noin 6 tunnin päästä. Levitä toinen kerros samalla tavalla kuin ensimmäinen. Pinta on käyttöönottokuiva 48 tunnin kuluttua toisen kerroksen maalaamisesta.
 


Saumat saa parhaiten maalattua ristikkäisin vedoinMaalin lopullinen kiinnittyminen ja pinnan kovuus saavutetaan 20 vuorokauden kuluessa levityksestä. Pintaa tulisi käsitellä varoen siihen asti ja olisi hyvä välttää mekaanista rasitusta, hankausta, likaantumista ja kemikaalipesua.

Työtason maalaus

Työtason maalauksessa pätee samat ohjeet kuin kaakeleiden maalauksessa. Pohjatyöt on tehtävä kunnolla ja maali kannattaa levittää ensin telalla ja sen jälkeen siveltimellä viimeistellen. Teippasin pesualtaan reunat maalaarinteipillä tarkasti, jotta rajasta tulisi mahdollisimman siisti. Välitilan laattaa ei saa teipata, koska vastamaalattu pinta ei sitä kestä. 


Tiskiallas kannattaa teipata ja suojata huolellisesti


Ensimmäisen maalauskerran jälkeen tumma pohja puski vielä näkyviin ja maalasin toisen kerran kuuden tunnin kuluttua. En vielä silloinkaan ollut pintaan tyytyväinen, joten maalasin vielä kolmannen kerran, jonka jälkeen peittävyys oli 100 % ja pinta siisti.  Keittiön tasot maalaa todella nopeasti, joten ylimääräinen maalauskerros ei siten haitannut ollenkaan.


Pöytätason vanha pinta ja ensimmäinen maalikerros levittymässä takareunaan.


Työtason suojalakkaus


Maalatulle työtasoille suositellaan vielä päälle suojalakkaa, joka antaa pinnalle pitkäikaisen suojaavan kalvon. Lakka suojaa naarmuuntumiselta ja mm. tahroilta, rasvalta ja ruoka-aineilta. Lakan voi levittää 24 tunnin päästä maalaamisesta.

Myös lakkapurkissa on kannen alla lisäainepakkaus, joka sekoitetaan huolellisesti itse lakkaan. Levitin lakan telalla ristivedoin ja viimeistelin lakkasiveltimellä. Myös tässä työvaiheessa kannattaa tehdä aina pieni alue kerrallaan. Lakkaa on hyvä levittää kaksi kerrosta ja toisen kerroksen voi levittää aikaisintaan 4 tunnin päästä. Taso on käyttöönottokuiva 24 tunnin päästä, mutta lopullisen kovuutensa se saavuttaa 20 vuorokauden päästä.


Lakka oli kevyt levittää telalla ja lopuksi siveltimellä.


Silikonitiivistys


Viimeinen työvaihe on vielä se haastavin, eli rakojen tiivistys silikonilla. Rautakaupoissa on myynnissä monenlaisia lastoja ja jotkut käyttävät maalarinteippiä saadakseen siistin lopputuloksen. Olen itse aina käyttänyt vaan omia sormiani ja vettä, jossa on tippa saippuaa tai pesuainetta.  Myönnän, että silikonin kanssa temppuilu ei ole lempparitöitä, mutta joka kerta siitä on selvitty hammasta purren. Ystäväni seurasi pakertamista vieressäni hymyillen, koska varoitin häntä ennakkoon, ettei minulle saa puhua mitään operaation aikana ja toivoin, että on välittämättä jos satun todella äänekkäästi hermostumaan. Sain silikonit lopulta levitettyä ilman turhia hepuleita ja lopputulos näytti kaikin puolin siistiltä.


Valmiit maalatut kaakelit ja työtaso. Aika raikas, vai mitä?


Tiivistelmä:

V33 Kalustemaali käy lähes kaikille keittiön pinnoille.

Pohjatyöt:

Poista silikonisaumat ja pese huolellisesti maalipesulla.

Käsittelemätön/huokoinen pinta (puu, mdf):
Hio kevyesti ja poista pöly.

Käsittelemätön tammi ja pähkinä:
Levitä sopiva pohjuste estääksesi maalin kellastumista.

Aiemmin maalatut ja lakatut pinnat:
Pese maalipesulla, anna kuivua min 24 tuntia. Hio lopuksi kevyesti 240 karhealla hiekkapaperilla ja poista pöly.

Ei maalatut pinnat (kaakelit, ruostumaton teräs, lasi, laminaatti):
Pese maalipesuaineella ja anna kuivua min 24 tuntia.

Maalin kuivumisaika:
Uusintakierros: 6 tunnin kuluttua
Käyttöönottokuiva: 48 tunnin kuluttua
Täysin kovettunut: 20 vrk kuluttua

Älä teippaa vastamaalattua pintaa.

Lämpötilan tulee olla maalatessa ja kuivuessa +12 ja +25 °C asteen välillä, vältä vetoa tilassa.

Työvälineet: 
Keinokuitusivellin / Tela 4-5 mm nukalla

Työvälineiden puhdistus: 
Poista kaikki ylimääräinen maali työvälineistä mahdollisimman hyvin ennen pesua vedellä. Älä kaada viemäriin äläkä vesistöön. Joillakin paikallisviranomaisilla on vastaanottopisteitä maalijätteille.

Maalin kelpoisuusaika:
Maali on käytettävä 10 vuorokauden kuluessa, kun lisäaine on sekoitettu. Näin varmistetaan täydellinen kiinnittyminen ja pinnan kestävyys.Kommentit

 1. Tässä tuli monta hyvää vinkkiä, vaikka en keittiön tasoja olekaan uusimassa. Silikonitiivisteiden pois raaputtelu varmasti auttaa. Tarkoituksena olisi nimittäin maalata ikkunanpuitteet ja samalla tiivistää ikkunat uudelleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden naisen armeija27. tammikuuta 2021 klo 22.36

   Hienoa, jos tästä oli apua :) Silikonien poisto tosiaan on tärkeää, koska maalihan ei niiden päälle ota. Ja vaikka se ärsyttävä työvaihe onkin, niin kannattaa tehdä kunnolla, ettei maalausvaiheessa enää tarvitse aloittaa kaikkea alusta. Tsemppiä ikkunapuitteiden kanssa! :)

   Poista
 2. Hei! Maalasin viikko sitten keittiöni kaapit ja tänä viikonloppuna keittiön työtasot. Huomasin, että jos maalia on mennyt ei toivotulle alueelle, esimerkiksi lavuaarin reunaan saa sen helposti pois tuon 6 tunnin jälkeen kynsilakanpoisto aineella. Maalia jäi vielä yli, joten aijon sillä ehostaa keittiön patterin. Blogisi on ollut inspiraationa ja apuna koko prosessini ajan. Huomenna työtason lakkaaminen edessä ja ehostan keittiötä tulevaisuudessa uusilla seinälevyillä sekä mahdollisesti vetimillä. Mukavaa puuhailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden naisen armeija14. helmikuuta 2021 klo 22.31

   Kuulostaa upealta, siellähän on varsinainen tuunaus käynnissä! Ja hienoa, että olet saanut apua blogista, kiitos kun kerroit. Mukavaa puuhailun jatkoa sinne sinulle <3

   Poista
 3. Hei, osaisitko auttaa? Tein työtason 3V3 maalilla ja lakalla. Nyt on ollut pientä ongelmaam millä putsata tahroja tasosta. Normaalit keittiö pesuaineet eivät ole toimineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden naisen armeija3. huhtikuuta 2021 klo 4.52

   Hei, onpa outoa, en ole vastaavaa kuullut. Tietysti nyt vaikuttaa se, minkälaisesta tahrasta, ts. aineesta, on kyse. Maahantuojalta sain vinkin, että lakkapinnan puhdistukseen (esim. jos on vedestä tai kuumuudesta aiheutuneita läikkiä) erinomainen apu on Liberon Ring Remover. Tämä ei kuitenkaan sovi esim. tomaattikastikkeen aiheuttamaan tahraan jne. Melkeinpä ottaisin kuvan ja kävisin ihan rautakaupassa kyselemässä vinkkiä. Toivottavasti asia selviää :)

   Poista
 4. Yhden naisen armeija10. elokuuta 2021 klo 12.25

  Hei, tarkistin asian, tasot ovat ystävälläni säilyneet erinomaisina :)

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com