Uuden kodin remontti 2/10: Parketin hionta ja öljykäsittely

Kaupallinen yhteistyö Parkettiliike Widgren Oy:n kanssa.
Parkettilattia on yksi kodin kauneimmista ja kestävimmistä pintamateriaaleista, mutta vuosien varrella sekin kuluu ja menettää alkuperäisen hohtonsa. Näin oli käynyt myös uudessa asunnossamme, jonka sauvaparketti oli tunkkaisen värinen, mutta myös kulunut ja kolhuinen. En missään nimessä halunnut lähteä uusimaan lattiaa, koska vanhan saa kunnostettua aivan uudenveroiseksi. Lisäksi, kunnostamalla vanhan säästäisin luontoa ja rahaa. Kunnostettu parkettilattia kestää hyvällä hoidolla helposti seuraavat 15-20 vuotta.


Öljytty parketti kolme kuukautta kunnostuksen jälkeen


Parkettilattia kestää vuosien saatossa useamman hiontakerran


Kun parketti halutaan palauttaa entiseen kukoistukseensa, on tärkeää, että hionta ja pintakäsittely tehdään oikein. Parkettilattian voi hioa ja kunnostaa keskimäärin 2-3 kertaa, mutta paksumpi massiivipuinen kalanruotoparketti voi kestää jopa kymmenen hiontakertaa.

Ammattilainen tuntee eri puulajit ja niiden erityispiirteet, mikä mahdollistaa sen, että lattian hionta tehdään juuri oikealla tekniikalla. Jos parketti on jostain kohdin rikkoontunut, voi sen aina korjata. Oikein vanhoissa arvolattioissa tai vaikeissa korjauksissa puusepät pystyvät tekemään aivan identtisiä puukapuloita. Toki pitää muistaa, että ajan patinaa ei saa valmiina paketista. Ajan saatossa kuitenkin korjatut kohdat tulevat sulautumaan täydellisesti vanhaan lattiaan.

Minulle ei olisi tullut mieleenkään lähteä itse hiomaan 1930-luvun talon lattiaa, koska todennäköisesti kaikki mikä voi mennä pieleen, menisi aivan varmasti pieleen. Esimerkiksi hiomakoneella voi tehdä paljonkin tuhoa, kuten hiomalla pinnan puhki tai pysäyttämällä hiomakoneen väärin, jolloin pintaan tulee kuoppia. Pinnan epätasaisuus usein paljastaakin, kuka on lattian kunnostanut, Myös pintakäsittelyssä voi mennä moni asia pieleen.

Kuten yksi urakoitsijatuttuni sanoi: "Nuo parketin hiomiset on vähän sellaisia henkimaailman juttuja."


Hiomakoneita tarvitaan kunnostusprojektiin useampia.

Parketin hionta

Ensimmäinen mieleen juolahtava kysymys usein on, kuinka paljon pölyä puulattian hionnasta tulee. Vastaus on, että pölytöntä hiontaa ei ole olemassakaan, mutta ammattilaisilla on tehokkaat välineet, joiden avulla pölyn määrä voidaan minimoida.

Käytännössä työvaiheet menevät niin, että ensin irrotetaan jalkalistat ja kynnykset. Sen jälkeen lattia hiotaan erilaisilla tekniikoilla ja hiomapaperin karkeuksilla riittävän moneen kertaan ristiin rastiin ja viimeisimpänä laudan suuntaisesti. Varsinkin erittäin tukevasti kiinni oleva lakka vaatii useamman hiomakerran ja karkeaa hiomapaperia irrotakseen. Uuden kotimme työstettävässä lattiassa lakka oli kiinni niin kovasti, että sitä piti työstää myös ihan käsipelillä.


Alkuun hionta suoritetaan vinottain lautojen yli ja vasta sen jälkeen laudan suuntaisesti.


Aikaa vajaan 90 neliöisen kotimme lattian työstöön meni kolme päivää ja voin työtä seuranneena todistaa, että ihan tiivistä hiontaa ja ahertamista oli aamusta iltaan.

Hionnan jälkeen lattia oli vaalea ja kaunis, ja koko asunto tuoksui aivan tuoreelta puulta.


Ero vanhan ja hiotun pinnan välillä on huomattava.

Parketin öljyäminen vai lakkaus?


Pintakäsittelyvaihtoehtoja on useampia, sävyistä puhumattakaan. Minulle oli ennestään tuttu vain parketin lakkakäsittely, mutta äkkiä ymmärsin, että muitakin vaihtoehtoja on tarjolla.

Tyypillisin pintakäsittely nykypäivänä on Parkettiliike Widgrenin mukaan öljyäminen, ja juuri sen minäkin valitsin. Suurimpana erona lakan ja öljyn välillä on tietenkin pinnan lopputuloksen lisäksi myös käsittelytapa.


Öljykäsittely

Öljykäsittely vaatii vain yhden levityksen, jonka jälkeen se kiillotetaan. Lattia on käytettävissä jo seuraavana päivänä. Öljy itsessään imeytyy puun sisään ja hoitaa lattiaa sisältä käsin, joten se ei tee mitään erityistä pintakerrosta. Öljy kuivuu hapen vaikutuksesta ja itse kuivumisaika riippuu paljolti ilmankosteudesta ja lämpötilasta.


Öljyn levitys käy nopeasti, kun sen osaa.

Alkuun öljytty lattiapinta on vähän kiiltävä, mutta kovettuu ja muuttuu samettisen mattapintaiseksi 1-4 kuukauden kuluessa ja samalla saavuttaa lopullisen kovuutensa. Hyvin lähellä lopullista kovuutta ollaan 4-5 päivän kuluttua. Widgrenin käyttämät öljyt ovat päästöttömiä ja näin ne ovat todella turvallisia kotiolosuhteissa. Meidän kodin lattiassa käytettyä tanskalaista kaksikomponenttista FloorCoat-öljyä (Classic-sävy), voi käyttää vaikka leikkuulaudassa. Aivan uskomatonta!


Öljyämisen jälkeen lattia kiillotetaan.


Lakkakäsittely

Lakkakäsittelyssä puolestaan lakkakerroksia levitetään tyypillisesti jopa 6-7 kertaa, ja jokaisen kerroksen annetaan kuivua välissä yhdestä kolmeen tuntiin. Lakat ovat nykyään vesiohenteisia ja hajut ovat olemattomia verrattuna vanhan ajan lakkoihin.. Lakkapinta saavuttaa lopullisen kovuutensa noin kolmen viikon kuluessa.

Lue lisää kunnostuksesta Parkettiliike Widgrenin sivuilta.

Mitä parketin kunnostus maksaa?


Parketin hionnan hinta on tietenkin remonttibudjettia laskettaessa keskeisessä asemassa. Yksiselitteistä vastausta on vaikea määritellä, koska hintaan vaikuttaa niin moni tekijä aina sijainnista, parketin lähtökunnosta neliömäärään, mutta sain Parkettiliike Widgreniltä suuntaa antavia lukuja.

Yleisesti voidaan sanoa, että vanhan parketin kunnostus voi olla jopa puolet edullisempaa kuin uuden lautaparketin asentaminen.

Uuden parketin asennuksessa kuluja tuovat mm. vanhan purku, vanhan lattian poisvienti, pohjatyöt, tavaran toimitukseen liittyvät logistiset kulut, itse parketin asennus. 

Perusparkettilattian hionta ja pintakäsittely maksaa kohteen koosta riippuen on noin 50 € / m2 kaikkine kuluineen.


Muistilista:


Jos tilaat ensimmäistä kertaa parketin hionnan, muutama asia on hyvä muistaa:

  •  Asunto tulisi olla tyhjä hionnan ajan. Joskus hionnan voi tehdä osissa, vaikka yhden huoneiston osan kerrallaan, mutta se on hankalaa ja aikaavievää sekä lisää kustannuksia.
  • Sähkösopimus tulisi olla voimassa, koska laitteet vaativat sähkön ja valaistus on työn tekemisen kannalta tärkeää.
  • WC-tila ja toimiva vesipiste tulisi olla käytössä

Vanha lakkapinta on usein tiukasti kiinni varsinkin lautojen saumakohdissa.

Jos kontaktoit ammattilaista, laita alkuun ainakin nämä tiedot:

  •  Neliömäärä, joka pitäisi kunnostaa

  •  Osoite ja puhelinnumero

  • Kuvamateriaalia kohteesta, jossa ilmenee millainen parketti kyseessä, mikä sen kunto ja olemassa oleva käsittely on.

Itselläni on nyt kulunut parketin käsittelystä vähän vajaa kolme kuukautta ja olen todella onnellinen lopputuloksesta. En ikipäivänä olisi uskonut, kuinka kaunis ja samettinen vanhasta lattiasta voi tulla ja öljyn sävyvalinta osui aivan nappiin!










Kommentit

  1. Kiitos mielenkiintoisesta postauksesta! Parketin hionta on todella työläs projekti, mutta se kannattaa ehdottomasti, kun lopputuloksena on upeasti uudistunut lattia. Oli hienoa lukea kokemuksistasi ja saaduista opeista matkan varrella. Kuvasi tuovat esiin, kuinka iso ero hionnalla ja uudella lakkauksella voi olla. Näitä vinkkejä ja neuvoja seuraamalla moni rohkaistuu varmasti tarttumaan itsekin tähän projektiin. Onnittelut upeasta lopputuloksesta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija16. syyskuuta 2024 klo 11.07

      Kiitos paljon ja olipa kiva kuulla!

      Poista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com