Remontti 1/10: Asbestikartoitus
Remonttiprojekti uuden kodin parissa käynnistyi kesän kynnyksellä ja toiveena minulla oli päästä muuttamaan jo heinäkuun alkupuolella sisään. Tarkoitus oli siirtää keittiö toiseen paikkaan ja samalla tehdä yhden makuuhuoneen asunnosta kolmen makkarin kokonaisuus. Halusin aloittaa purkutyöt mahdollisimman pian kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen, mutta yksi tärkeimmistä ennakkotoimenpiteistä oli asbestikartoitus, joka oli aivan välttämätön ennen vanhan keittiön purkua.
![]() |
Tässä vaiheessa asbestinäytteiden tulokset oli jo saatu ja keittiön purkua tehty jo useamman päivän. |
Asbestikartoitus on lakisääteinen velvollisuus

Liimoissa ja laasteissa käytettiin aikoinaan asbestia.
Mitä asbesti on?
Asbesti on yhteisnimitys useille kuitumineraaleille, joita käytettiin laajalti rakennusmateriaaleissa etenkin 1950–1980-luvuilla. Sitä voi löytyä monista tutuista materiaaleista, kuten kattolevyistä, lattialaatoista, liimoista, saumausaineista, eristeistä ja putkien suojamateriaaleista. Asbestia käytettiin aikoinaan sen huikeiden ominaisuuksien vuoksi paljon, sillä se on kestävää, palamatonta ja eristää lämpöä ja sähköä erinomaisesti.
Valitettavasti asbesti on myös vaarallista terveydelle. Sen mikroskooppiset kuidut voivat aiheuttaa vakavia keuhkosairauksia, kuten asbestoosia ja keuhkosyöpää, jos niitä hengitetään. Vaikka asbesti on ollut kielletty vuodesta 1994 lähtien, sitä voi edelleen löytyä vanhoista rakennuksista, jolloin se voi olla uhka remontin yhteydessä.Asbesti on vaarallista vasta, kun sen kuidut pääsevät ilmaan. Tämä tapahtuu esimerkiksi, kun asbestipitoisia materiaaleja rikotaan, hiotaan tai puretaan. Näitä tilanteita olisi edessä myös omassa remontissani, sillä ensimmäinen tehtävä oli purkaa vanha keittiö.
![]() |
Laatoituksesta otetaan näytepussiin pala |
Asbestikartoitus käytännössä
Myyjä ja taloyhtiö eivät tienneet, milloin purettava keittiö oli viimeksi remontoitu tai oliko asbestikartoitusta koskaan tehty, joten kartoituksen tekeminen oli päivänselvä toimenpide.
Onnistuin saamaan asunnon myyjiltä luvan asbestinäytteiden ottoon jo ennen kaupantekoa, jotta saisin tulokset mahdollisimman pian ja pääsisin nopeasti töihin. Tässä piili toki pieni epävarmuus, sillä jos kauppa peruuntuisi, kartoitukseen käyttämäni rahat menisivät hukkaan. Päätin kuitenkin ottaa tämän riskin.
Kutsuin paikalle Susteran Antti Heimlanderin, joka on tehnyt aiemminkin haitta-ainekartoituksia remonttikohteisiini. Antti tutki huolellisesti paikat, joissa asbestipitoisia materiaaleja voisi olla, kuten laatoituksen sauma-aineet, laasti ja seinämateriaalit. Laminaattilattian alta löytyi myös muovimatto, josta otettiin näytepala, sillä muovimatoissa ja niiden kiinnitysliimoissa on aikoinaan käytetty asbestia.Asbestinäytteiden tulokset
Laboratoriotulokset tulevat yleensä suhteellisen nopeasti ja pari päivää myöhemmin sain Antilta ilouutisen: asbestia ei löytynyt, joten purkutyöt voitiin aloittaa turvallisesti. Tulosten lisäksi sain sähköpostiini raportin, jossa käytiin yksityiskohtaisesti läpi jokaisen näytteen tulokset.
Muistilista remontoijalle:
Kuinka paljon asbestikartoitus maksaa?
![]() |
Näytepussit on numeroitu ja kirjattu huolellisesti. |
Kommentit
Lähetä kommentti