Uuden kodin remontti 1/10: Asbestikartoitus

Kaupallinen yhteistyö Sustera Finlandin kanssa.
Remonttiprojekti uuden kodin parissa käynnistyi kesän kynnyksellä ja toiveena minulla oli päästä muuttamaan jo heinäkuun alkupuolella sisään. Tarkoitus oli siirtää keittiö toiseen paikkaan ja samalla tehdä yhden makuuhuoneen asunnosta kolmen makkarin kokonaisuus. Halusin aloittaa purkutyöt mahdollisimman pian kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen, mutta yksi tärkeimmistä ennakkotoimenpiteistä oli asbestikartoitus, joka oli aivan välttämätön ennen vanhan keittiön purkua.

Tässä vaiheessa asbestinäytteiden tulokset oli jo saatu ja keittiön purkua tehty jo useamman päivän.


Asbestikartoitus on lakisääteinen velvollisuus

Ennen vuotta 1994 rakennetuissa rakennuksissa, joita aiotaan purkaa tai remontoida niin, että asbestikuituja voi päästä ilmaan, asbetikartoitus on pakollinen toimenpide. Asbestikartoituksen tekee aina ammattilainen, joka ottaa näytteitä ja lähettää ne laboratorioon arvioitavaksi ja analysoitavaksi. Jos asbestia löytyy, sen poistamiseen tarvitaan erityinen asbestipurkutyö, jonka voivat suorittaa vain siihen erikoistuneet ammattilaiset.

Liimoissa ja laasteissa käytettiin aikoinaan asbestia.

 Mitä asbesti on?

Asbesti on yhteisnimitys useille kuitumineraaleille, joita käytettiin laajalti rakennusmateriaaleissa etenkin 1950–1980-luvuilla. Sitä voi löytyä monista tutuista materiaaleista, kuten kattolevyistä, lattialaatoista, liimoista, saumausaineista, eristeistä ja putkien suojamateriaaleista. Asbestia käytettiin aikoinaan sen huikeiden ominaisuuksien vuoksi paljon, sillä se on kestävää, palamatonta ja eristää lämpöä ja sähköä erinomaisesti.

Valitettavasti asbesti on myös vaarallista terveydelle. Sen mikroskooppiset kuidut voivat aiheuttaa vakavia keuhkosairauksia, kuten asbestoosia ja keuhkosyöpää, jos niitä hengitetään. Vaikka asbesti on ollut kielletty vuodesta 1994 lähtien, sitä voi edelleen löytyä vanhoista rakennuksista, jolloin se voi olla uhka remontin yhteydessä.

Asbesti on vaarallista vasta, kun sen kuidut pääsevät ilmaan. Tämä tapahtuu esimerkiksi, kun asbestipitoisia materiaaleja rikotaan, hiotaan tai puretaan. Näitä tilanteita olisi edessä myös omassa remontissani, sillä ensimmäinen tehtävä oli purkaa vanha keittiö.


Laatoituksesta otetaan näytepussiin pala


Asbestikartoitus käytännössä

Myyjä ja taloyhtiö eivät tienneet, milloin purettava keittiö oli viimeksi remontoitu tai oliko asbestikartoitusta koskaan tehty, joten kartoituksen tekeminen oli päivänselvä toimenpide. 

Onnistuin saamaan asunnon myyjiltä luvan asbestinäytteiden ottoon jo ennen kaupantekoa, jotta saisin tulokset mahdollisimman pian ja pääsisin nopeasti töihin. Tässä piili toki pieni epävarmuus, sillä jos kauppa peruuntuisi, kartoitukseen käyttämäni rahat menisivät hukkaan. Päätin kuitenkin ottaa tämän riskin.

Kutsuin paikalle Susteran Antti Heimlanderin, joka on tehnyt aiemminkin haitta-ainekartoituksia remonttikohteisiini. Antti tutki huolellisesti paikat, joissa asbestipitoisia materiaaleja voisi olla, kuten laatoituksen sauma-aineet, laasti ja seinämateriaalit. Laminaattilattian alta löytyi myös muovimatto, josta otettiin näytepala, sillä muovimatoissa ja niiden kiinnitysliimoissa on aikoinaan käytetty asbestia.


Laminaatin alla oli vanha muovimatto, josta otettiin myös näytepala.

Asbestinäytteiden tulokset

Laboratoriotulokset tulevat yleensä suhteellisen nopeasti ja pari päivää myöhemmin sain Antilta ilouutisen: asbestia ei löytynyt, joten purkutyöt voitiin aloittaa turvallisesti. Tulosten lisäksi sain sähköpostiini raportin, jossa käytiin yksityiskohtaisesti läpi jokaisen näytteen tulokset.

Muistilista remontoijalle:

1. Älä tee kartoitusta itse. Vaikka tee-se-itse-projektit ovat mukavia, asbestin kanssa ei kannata ottaa riskejä. Vain koulutettu ammattilainen osaa tehdä kartoituksen turvallisesti.

2. Älä aloita purkutöitä ennen kartoitusta. Asbestikuituja ei näe paljaalla silmällä, joten maltathan odottaa pari päivää tuloksia.

3. Budjetoi asbestipurku varmuuden vuoksi. Jos kartoituksessa havaitaan asbestia, sen poistaminen maksaa enemmän kuin tavallinen purkutyö. Varaa remonttibudjettiisi tilaa tälle mahdolliselle lisäkululle.

4. Valitse luotettava urakoitsija. Jos asbestia löytyy, varmista, että sen poistaa vain sertifioitu ammattilainen.

Kuinka paljon asbestikartoitus maksaa?

Asbestikartoituksen hinta vaihtelee kohteen mukaan, mutta yleisesti se liikkuu 200–1000 euron välillä. Hinta riippuu esimerkiksi kohteen koosta, sijainnista ja kartoituksen laajuudesta. Pienen asunnon tai yhden huoneen kartoitus voi maksaa noin 200–500 euroa, kun taas suuremmat, useita huoneita tai koko rakennuksen kattavat kartoitukset voivat maksaa enemmän.


Muista, että asbestikartoitus on sijoitus omaan turvallisuuteesi <3

Näytepussit on numeroitu ja kirjattu huolellisesti.


Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com