Lattialaattojen maalaus

Yhteistyö Colornova Oy:n kanssa.
Olen saanut jonkin verran kyselyjä, voisinko antaa vinkkejä laattojen maalaamiseen. Koska kellarikerroksen remonttini alkaa olla muilta osin lähestulkoon valmis, on aika keskittyä alatasanteen laattalattiaan. Siihen ainoaan alueeseen, joka enää muistuttaa vanhasta. Koska laattoja oli aivan turha lähteä vaihtamaan, päädyin uudistamaan lattian maalaamalla.

Olen joskus aikaisemmin maalannut edellisen asuntoni pesuhuoneen laatat, joten tiedän, että laattojen maalaus on nopeaa ja erittäin kustannustehokasta. Tästä syystä suhteellisen pienen lattiapinnan maalaus ei tällä kertaa olisi homma eikä mikään. Joten tässä niitä ohjeita sitten tulee :)

Valmis lattia maalauksen jälkeen

Pohjatyöt ensin

Aloitin uudistamisen maalaamalla vanhat ruskeat jalkalistat valkoisiksi. En irrottanut niitä, koska ne olivat niin tiukasti kiinni betoniseinässä. Muutaman maalikerroksen jälkeen ne hohtivat jo valkoisina. Seuraavana päivänä, maalin kuivuttua, pääsin aloittamaan lattian pesun. Huolelliset pohjatyöt ovat olennainen osa laattojen maalausprosessia, sillä maalattavan pinnan tulee olla puhdas, kuiva ja vapaa rasvasta.

Ennen maalausta on hyvä huomioida, että kaikki silikonitiivisteet pitää poistaa, koska niihin ei maali tartu. Minulla ei ollut silikoneja rapsuteltavana, joten sen työvaiheen pystyin hyppäämään yli ja etenin suoraan pesuvaiheeseen.Pesin lattian maalipesuaineella. En tiedä yhtään, kuinka kauan lattialaatat ovat olleet käytössä, joten likaa ja rasvaa niihin on varmasti kertynyt vuosien saatossa. Suihkutin huolellisesti laatat ja hankasin rätillä. Tämä maalipesuaine oli sellainen, että sen pystyi jättämään pinnalle pyyhinnän jälkeen, erillistä pesua ei enää tarvittu.

Pesuaine irrotti tehokkaasti likaa ja rasvaa laattojen pinnasta


Seuraava vaihe oli V33 esikäsittelyaineella pesu. Suositeltavat välineet ovat kastelukannu, ämpäri ja jäykkä harja. Koska tämä laattalattia ei sijaitse pesuhuoneessa, sekoitin aineen suihkepulloon.

1. Kaadoin (suhde 1:10) V33 esikäsittelyainetta veteen ja sekoitin hyvin. Aine on sen verran tujua, että kannattaa kyllä käyttää suojakäsineitä (ja tarvittaessa myös suojalaseja).

2. Aineen levittämisessä suositellaan käytettävän kastelukannua tasaisen levinneisyyden varmistamiseksi koko käsiteltävän alueen pinnalle. Käytin itse suihkepulloa, mutta suihkutin ainetta runsaasti ja huolellisesti joka puolelle.

3. Tämän jälkeen hankasin lattiaa voimakkaasti juuriharjalla (nurkat jäykällä tiskiharjalla) ja kiinitin erityistä huomiota saumoihin. Tämän jälkeen annoin aineen vaikuttaa lattiassa n. 30 minuuttia.

4. Lopuksi huuhtelin huolellisesti puhtaalla vedellä. Käsittelyn voi toistaa niin kauan, kunnes lattia on täysin vapaa rasvasta, liasta, sementtiliimasta tai sementtipölystä.

5. Pesun jälkeen lattian piti kuivua vähintään 24 tuntia.

Laattalattian maalaus

Seuraavana päivänä pääsin sitten itse tositoimiin, eli maalaamaan. Värisävyjä on V33-maaleissa valittavana useita, itse valitsin vaaleanharmaan, koska kellarikeroksessa on vain pienet ikkunat tuomassa valoa. Olin sammuttanut  lattialämmityksen jo edellisenä päivänä (suositus on ottaa lämmitys pois vähintään 24 tuntia ennen maalausta).

Kahden litran maalitonkan kannen alla oli lisäainepakkaus, joka oli kokonaisuudessaan lisättävä maalipurkkiin ja sekoitettava maaliin ennen käyttöä. Maali ja lisäaine piti sekoittaa sekoitustikulla pohjaa myöten ennen käyttöä. Tämän jälkeen maali oli käyttövalmis.

Kannattaa muistaa, että kun lisäaineen sisältö on lisätty maaliin, on se käytettävä 10 päivän kuluessa. Tämän ajan jälkeen maalin tarttuvuus ja kesto heikentyy.

Ensimmäisen maalikerroksen maalaus

Aloitin maalaamisen huoneen reunasta siveltimellä ja jatkoin maalaustelalla. Maalia levitin tasaisilla, ristikkäisillä vedoilla ja vältin paksuja kertymiä.

Ensimmäisen maalikerroksen piti antaa kuivua noin 3 tuntia, jonka jälkeen pääsin maalaamaan vielä toisen kerroksen. Kaksi maalikerrosta antaa parhaan mahdollisen kestävyyden. Kolmas kerros voi joskus olla tarpeen pinnoilla, joissa mekaaninen rasitus on voimakasta. Alakertamme ei kuitenkaan ole niin vaativassa käytössä, joten kaksi maalikerrosta riitti mainiosti.

Toinen maalikerros menossa

Täytyy sanoa, että maali oli todella helppo levittää ja pinnasta tuli heti ensimmäisenkin kerroksen jälkeen siisti. Aikaa maalaamiseen ei mennyt kovinkaan paljoa ja oli hienoa, että koko maalausoperaatio oli tehtävissä yhden päivän aikana.

Maalatulla lattialla suositellaan käveltävän 12 tunnin kuluttua toisen käsittelyn kuivuttua. Koska maalasin illalla, sai lattia ihan rauhassa kuivaa seuraavaan aamuun. Lisäsin vielä silikonit listojen ja laattojen saumaan ja täytyy sanoa, että ennen niin ruma lattia näytti nyt hyvin siistiltä ja miellyttävältä silmään.

Laattalattia ennen ja jälkeen maalauksen

Laattoja maalatessa on hyvä huomioida:

 • Jos maalaat pesuhuoneessa, vettä saa laskea maalatulle pinnalle 72 tunnin kuluttua toisen käsittelyn jälkeen.
 • Älä aseta teippiä vastamaalattuun pintaan.
 • Vältä pinnan mekaanista rasitusta ensimmäisten 15 päivän ajan.
 • Levitä maali 10 ja 25 °C asteen välillä ja vältä vetoa.
 • Työskentele pienillä pinnoilla (alkaen 0,5m2 - 1m2) – riittoisuuden varmistamiseksi.
 • Laattamaali on tarkoitettu vain sisäkäyttöön.
 • Lattialaattamaali ei sovellu seinäkaakeleille, siihen on eri maali.
 • Käytä mietoa puhdistusainetta maalatun pinnan puhdistamiseen. Älä käytä hankaavia pesusieniä.
 • Lattialämmityksen voi kytkeä taas takaisin päälle maalin kuivuttua (aikaisintaan 12 tunnin kuluttua toisen kerroksen maalaamisesta).

Välineet, joita maalausoperaatioon tarvittiin:

- Maalipesuaine, jota ei tarvitse huuhdella pois ja rätti.
- V33 esikäsittelyaine, kastelukannu/suihkepullo, ämpäri ja jäykkä harja
- V33 lattiamaali, sekoitustikku, keinokuitusivellin, maalaustela 4-5 mm nukka


Lue myös blogi keittiön välitilan kaakeleiden ja työtason maalauksesta.


Maalipurkin kannen alla oli maaliin sekoitettava lisäaine

Kommentit

 1. Hei, olen innostunut paljon blogi kirjoituksistasi! Kiitos niistä. Haluaisin itsekin maalata kaakelini. Onko lattia pysynyt millaisessa kunnossa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden naisen armeija20. tammikuuta 2021 klo 11.32

   Hei, kiva kun olet saanut innoitusta blogista, ihana kuulla <3 Maali on pysynyt hyvin, ei mitään jälkiä jäänyt, vaikka kyseessä vielä alakerran käytävän lattia. Eli rohkeasti vaan maalaamaan!

   Poista
 2. Irrotitko listat maalauksen ajaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden naisen armeija26. toukokuuta 2022 klo 0.10

   Kyllä kannattaa irrottaa, jos vaan mitenkään mahdollista, silloin saa huomattavan paljon siistimmän jäljen ja maalaaminen on helpompaa.

   Poista
 3. Tämä kirjoitus osui just minun tarpeisiin! Nyt sitten pitäisi keksiä keino miten noudattaa kuivumisaikoja kun talossa on koira. Ei sen tarvitse lattialle kävelemään mennä, mutta ulkoilemaan sen pitäisi päästä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhden naisen armeija26. toukokuuta 2022 klo 0.08

   Juu, eläinten kanssa saa kyllä olla tarkkana, Ei ole ensimmäinen tai toinen kertakaan, kun meillä maalatulla lattialla on ollut kissan tassujen jälkiä - jostain aina pääsee pujahtamaan :)

   Poista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com