Portaiden edullinen uudistus huopamatolla

Olen pitkään pohtinut, mitä teen kellarikerroksen rappusille. Olen käynyt lukuisia vaihtoehtoja mielessäni läpi. Aikaisemmin päällystin yläkerran rappuset mäntyponttilaudalla, mutta nyt se tuntui turhan työläältä.

Valmiit päällystetyt kellarin rappuset.

Kellarin porrasaskelmien päällä on 25 vuotta vanha huopamatto. Se on todella tukevasti ja tiukasti kiinni, eikä siinä ole muuta vikaa, kuin kulunut ja karmaiseva ulkonäkö. Lapset tykkäävät kovasti matosta, koska se on lämmin, pehmeä ja hiljainen (kuin hupatossutehtaassa). Niinpä päädyin päällystämään vanhan maton uudella huopamatolla.

Vanha ja kulunut huopamatto.

Löysin harmaata neulehuopamattoa, joka oli erittäin edullista, vain 4,95 euroa/m2. Myyjän kanssa keskusteltuani päätin, etten lähde repimään ja hiomaan vanhaa mattoa pois, uuden voisi hyvin laittaa vanhan päälle. Laskin, että selviän 10 neliön mattopalalla, jos oikein hyvin mittaan ja lasken. Tarvitsin myös liimaa, lastan ja kunnon mattoveitsen, ja ei kun töihin!

Ylimääräisiä mutkia ja työvaihaiheita. Yhden päivän hommasta tulikin kahden päivän homma. 

Arvioin, että 13 rappusen ja tasanteen päällystämiseen menisi päivän työ, mutta kun aloin irrottaa vanhoja listoja, seinän rappaukset lähtivät isoina lohkareina mukana. Jälleen (niin kuin aina tässä talossa) jouduin siis tekemään ylimääräiseen työvaiheen: tasoittamaan useaan kertaan koloja, hiomaan ja maalaamaan. Pääsin aloittamaan huopaton asennuksen vasta illalla. Leikkasin mattoa rappunen kerrallaan. Alkuun tuntui, ettei matto kiinnity tarpeeksi hyvin, mutta puolessa tunnissa liima jämähti ja matto siihen samalla.

Rappunen kerrallaan. Enää 10 jäljellä....

Vaikka energia olisi riittänyt tekemään portaita pikkutunneille, kohtalo puuttui peliin. Liimatonkka, joka myyjän mukaan piti riittää "reilusti" 10 neliön rappusiin, loppui jo puolessa välissä. Jouduin siis odottamaan aamuun, että saisin liimaa lisää.

Kuuden sentin mittavirhe!

Mittavirheitä, vääränkokoisia paloja ja ajatuskatkoksia tuli useamman kerran, mutta onneksi minulla oli mattoa tarpeeksi, hukkapalat eivät nyt haitanneet. Liima oli niin jytyä, että sormeni tarrautuivat toisiinsa kiinni, eikä liima ole itse asiassa vieläkään lähtenyt käsistäni. Suosittelen siis käyttämään jonkinlaisia hanskoja.

Valmis tasanne


Seuraavana päivänä sain tehtyä rappuset loppuun ja olen kyllä tyytyväinen lopputulokseen. Ilme ja koko rappukäytävän fiilis muuttui kertaheitolla. Ja mikä parasta, hintaa rappusille tuli vain noin 150 euroa, ei paha, ei ollenkaan.


Rappusten hinta:


Neulehuopamatto 10 m2 = 50 euroa
2 x 3 litran liimatonkka = 84 euroa
Liimalasta = 6 euroa
Mattoveitsi ja varaterät = 7 euroa

Yhteensä = 147 euroa

PS. Jos lähdet repimään vanhaa mattoa pois, muista tehdä haitta-ainekartoitus, ettei vanhan maton liimassa ole asbestia. Asbestipurun saa tehdä vain ammattilainen.









Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com