Mökkiremontti: Rengaskaivon kunnostus
Kaupallinen yhteistyö Suomen Kaivohuolto Oy:n kanssa.
Uusi kesäasuntoni vaatii yhtä sun toista kunnostustoimenpidettä, mutta tärkein kaikista, kaivon kunnostus, on listalla ykkösenä. On aivan mahdotonta viettää aikaa mökillä, jos minkäänlaista pesuvettä ei ole tarjolla. Juomaveden voi vielä kantaa mukanaan, mutta sauna- ja pesuveden tuonti on sula mahdottomuus. Mökilläni sijaitseva vanha rengaskaivo on todella syvä, mutta vesi ikävän likaista ja sameaa, toisin sanoen käyttökelvotonta.
Valmis ja kunnostettu kaivo. |
Kutsuin Suomen Kaivohuollon tekemään ennakkotarkistuksen, miltä tilanne näyttää ja olisiko mitään tehtävissä. Heti ensisilmäyksellä he pystyivät sanomaan, että pintavesi (ts. sade- ja sulamisvesi) on päässyt kaivon tiivisteiden välistä valumaan kaivoon. Ei ole ennenkuulumatonta, jos kaivosta löytyisi myös pieneläimiä, koska esimerkiksi päästäinen pääsee todella pienestä raosta sisälle. Vaikka alkutilanne näytti minun silmiini ikävältä, Kaivohuollon arvion mukaan noin 95% puhdistettavien kaivojen vedestä saadaan jopa juomakelpoiseksi. Suositusten mukaan kaivovesi tulisi tutkituttaa kolmen vuoden välein.
Tämä oli lähtötilanne. |
Tiesitkö, että kaivoille on määritelty suositellut välimatkat mm. lannoitettaviin peltoihin, käymälöihin, jäteveden käsittelypisteisiin, rantaan ja jopa asuinrakennukseen. Näiden alueiden määrittäminen pitää huolen, ettei kaivovesi pääse pilaantumaan. Käymälä ja jäteveden käsittelypiste tulisi aina olla kaivon alapuolella. Peltojen läheisyydessä sijaitsevan kaivon ympärys tulisi jättää lannoittamatta, suositeltu turvaetäisyys on vähintään 30 metriä. Tällaisissa tapauksissa keskustelu maanomistajan kanssa on aina hyvä käydä.
Parhaita kaivon sijoituspaikkoja ovat rinteiden alaosat, missä pohjavesi purkautuu joko lähteinä tai tihkuu soihin, puroihin, jokiin tai järviin. Tässä erinomainen esite kaivon perusrakenteesta, kunnossapidosta ja vedenlaadusta. Hyvä kaivo -esite
On hyvä muistaa, että kaivoveden laatu tulisi tutkituttaa kolmen vuoden välein, vaikka haju- ja makuhaittoja ei olisikaan.
Kaivon kunnostus. Näin se tehtiin.
Kaivon kunnostus vie yleensä yhden työpäivän. Kaikki alkoi työaseman rakentamisella kaivon viereen. Näin tarjolla on sähköä ja eri työvaiheissa tarvittavia työvälineitä.
Sen jälkeen kaivo tyhjennettiin vanhasta vedestä uppopumpulla. Kävi ilmi, että kaivoni oli lähes yhdeksän metriä syvä, eli vedestä tuskin on tällä tontilla pulaa. Silmäarvion mukaan kaivoa ei ole koskaan ennen kunnostettu ja renkaiden saumoja ei ole mitenkään tiivistetty, eli kaikki pintavesi on päässyt renkaiden väleistä valumaan kaivoveteen.
Kaivo tyhjennettiin vedestä |
Pintojen pesu korkeapainepesurilla. |
Kun kaivo oli aivan tyhjä, pestiin se korkeapainepesurilla kauttaaltaan puhtaaksi. Puhdistusta jatkettiin vielä siten, että kaivon pohjalta poistettiin pumppaamalla pesun aikana pohjalle valunut lika, liete ja kalkki.
Kaivon syvyys oli huimat 9 metriä. |
Pikabetoni kovettuu hetkessä. |
Saumauksen jälkeen kaivon pohjalle kaadettiin suodatinsoraa, joka muodostetaan kvartsi- ja kalkkikivirouheesta. Kvartsin tehtävänänä on kirkastaa vettä ja poistaa siitä kiintoaineita. Kalkkikiven tehtävä on neutralisoida vettä, joka nostaa veden pH-arvoa. Suomessa kantovesi on käsittelemättömänä yleensä hapanta ja siten metallia syövyttävää. Hapan vesi lyhentää merkittävästi käyttölaitteiden ja putkiston ikää.
Pohjalle kaadetaan kvartsihiekkaa ja kalkkia. |
Aivan viimeiseksi kaivoon suihkutettiin desinfiointiaine. Yleisimmin käytettävät desinfiontiaineet juomavesipuolella ovat vetyperoksidi (jota nyt käytettiin) sekä kloori. Nyrkkisääntö on, että kaivon vettä ei saa käyttää vuorokauteen desinfiointiaineen suihkutuksesta. Sen jälkeen vettä saa käyttää pesuvetenä.
Viimeiseksi kaivo desifioidaan. |
Juomavetenä kaivon vettä voi käyttää vasta vesinäytteen valmistuttua. Jokaiseen kaivohuoltoon kuuluu aina vesinäytteen analysointi laboratoriossa, noin kahden viikon kuluttua huollosta. Tässä ajassa kaivon toiminta on normalisoitunut ja myös vesinäyte on luotettava. Asukas itse ottaa vesinäytteen purkkiin ja lähettää postissa tutkittavaksi. Vastaus tulee muutamien arkipäivien kuluessa.
Vesinäytteissä analysoidaan veden kemiallinen laatu sekä tehdään bakteeriviljely. |
Aivan viimeiseksi kaivon päälle asennettiin tiivis betonikansi tarkistusluukulla. Vanha ja toimiva käsipumppu säilytettiin ja sille tehtiin oma läpivienti. Nyt kaivo sai alkaa täyttyä uudella puhtaalla vedellä.
Päivän päätteeksi
Myönnän, olin autuaan tietämätön kaikesta kaivon huoltoon liittyvistä asioista. Ennakkoon tiesin vain, että kaivon voi jollain tavalla puhdistaa. Olin yllättynyt millä vauhdilla ja rutiinilla kaikki hoitui. Toki, kuten Oskari ja Jere kertoivat, kaivon kunnostuksia urakoidaan ympäri vuoden, noin 600 kappaletta vuodessa. Oli myös ilo huomata, kuinka hyvin asiakas otettiin huomioon: tarkistettiin saunan vesipumppu ja löydettiin myös yksi viallinen vesihana, joka meni vaihtoon. Koko prosessin ajan minulle kerrottiin, mitä oltiin tekemässä ja miksi. Sain valtavasti uutta tietoa, ja mikä parasta, kaivoon pulppuaa nyt ihanan puhdasta ja kirkasta vettä. Vuorokaudessa kaivo oli täyttynyt jo puolilleen.
Oskari Salmela ja Jere Rahkonen kunnostivat varmoin ottein vanhan rengaskaivon. |
Mielenkiintoinen projekti, ja on mukava lukea myös muiden kokemuksia. Meillä on Mikkelissä kesämökki, jossa myös on rengaskaivo. Tämä mökki ostettiin vasta hiljattain, ja myös meillä on suunnitelmissa hommata ammattilainen tekemään perusteellinen tarkastus sekä huolto. Vesinäytettäkään emme ole vielä ottaneet, mutta veikkaan, että se ei kovin hyvältä näytä.
VastaaPoistaKaivon kunnostus oli kyllä nopea ja tehokas toimenpide. Tuo meidän kaivon vesi oli siis todella ikävän näköistä, mutta nyt kunnostuksen jälkeen aivan kirkasta.
PoistaHelpompi luetella mikä meni hyvin kuin mikä meni huonosti.
VastaaPoistaKyllä, tässä projektissa varsinkin :)
PoistaKyllä, näin on. Ei näistä projekteista mitään vikaa puutu yleensä, mitä on tullut ostettua.
PoistaHyvä juttu että saitte teidän vesiasiat kuntoon. Meidän naapurissa ollut samaa ongelmaa, aivan täysin varma en ole että minkälaiset ratkaisut heillä on. Vedensuodatin kuitenkin nyt ilmeisesti tulossa. Kyllä se niin on, että sitä puhdasta vettä arvostaa etenkin sitten kun sitä ei ole.
VastaaPoistaKyllä puhdas ja juomakelpoinen vesi on niin tärkeää, varsinkin jos pidempiä aikoja on mökillä. Kaivon kunnostus oli ehdottomasti ensimmäinen isompi homma, joka oli välttämätön tehdä.
VastaaPoistaMökille olemme suunnittelemassa kaivoa ja kokemuksia aiheesta etsin. 9 metriä maan alle on aikamoinen matka. Onneksi on ammatti-ihmisiä saatavilla, itselle iskisi ahtaan paikan kammo! Vanha käsipumppu taitaa olla sitä entivanhaista tekoa jos on näin pitkään ehjänä säilynyt.
VastaaPoistaJuu, ei minua saisi tuonne pohjalle laskeutumaan. Ihan katselu maanpinnalta riitti :D
PoistaKiitos vinkistä, että kaivovesi pitäisi tutkituttaa muutaman vuoden välein. Jotenkin sitä on tuudittautunut siihen uskoon, että jos kaivossa kerran on ollut puhdas vesi, niin näin se myös säilyy. Pitäneepä ottaa luuri kauniiseen käteen ja teetättää ennakkotarkistus.
VastaaPoistaJuu, suositus tosiaan on tehdä nuo testit säännöllisin väliajoin. Näytteiden ottaminen on helppoa ja ainakin sitten on varmuus, että vesi on kunnossa 😁
Poista