Keittiöremontti ja laattahommat

Laatoitus on aina ollut lempipuuhiani. Se on sopivan haastavaa mutta samalla todella antoisaa hommaa. Siinä on aina riski epäonnistua, mutta parhaimmillaan voi saada todella hienoa jälkeä aikaiseksi.  Kuten aiemmassa blogipostauksessa kerroinkin, päädyin uudessa pikkukeittiössäni tällä kertaa Pukkilan vihreänsävyiseen keraamiseen laattaan, jolla saisin välitilaan ilmettä.



Talon suurin ensimmäisen vaiheen remontti oli tässä vaiheessa jo takanapäin, jouduinhan odottelemaan kaakelien saapumista viisi viikkoa. Viikkoja olin juossut kuin aropupu ja huone huoneelta oli tullut valmiiksi. En tiedä miten kaikki maalit ja liuottimet olivat pääni pehmentäneet, mutta lähdin tällä kertaa vähän soitellen sotaan. Olinhan tehnyt laattahommia vuosia, vähän sama juttu kun pyörällä ajo, ei se taito kuule katoa!


Oppi nro 1: Älä lähde tekemään mitään väärillä välineillä.


Jostain syystä päädyin käyttämään vanhaa tylsäteräistä laattaleikkuria ja pientä käsikäyttöistä leikkuria laattojen katkaisuun. Tiedätkö, sellaiset pihtien näköiset, jossa on pieni pylpyrä päässä, jolla voi tehdä uran leikattavaan kohtaan ja sitten vaan napsauttaa katki. Kuten arvata saattaa, leikkausjäljistä tuli aivan kauheaa jälkeä, tuhrasin varmaan 10 laattaa ihan vaan leikellessäni väärän kokoisia ja röpelöisiä paloja. Vihdoin järjen ääni sai minut kaivamaan esiin nettikirppikseltä lähes uuden laattaleikkurin. Nopea leikkurin haku ja homma jatkukoon! Voi kuinka kaunista jälkeä se tekikään. Ikuiseksi arvoitukseksi jää, miksi en hankkinut sitä jo heti alkuun.



Tässä väärät ja oikeat  leikkurit


Oppi nro 2: Käytä aineita, joista tiedät miten ne käyttäytyvät

Ostin minulle vierasta valmista laattaliimaa, joka jämähti todella hyvin, mutta tursusi paljon laattojen välistä aiempiin käyttämiini aineisiin verrattuna. Yleensä olen ostanut porakoneella sekoitettavaa saneerauslaastijauhetta, mutta nyt kun neliöitä oli sen verran vähän, tuntui turhalta ostaa parinkymmenen kilon säkkiä. Jouduin todella kaivelemaan laattavälejä puhtaaksi.  Eli jos vaihdat aineita, lue ensin ohjeet ja käytä hetki aikaa rautakaupassa ammattilaisen kanssa keskusteluun. 


Oppi nro 3: Vaikka olisit saumannut kymmeniä kertoja, keskity kunnolla

Niinhän sitä sanotaan, että saumauksella saa kyllä korjattua huonosti laatoitetun pinnan mutta heikolla saumauksella saa helposti pilattua hyvän laatoituksen.

Valitsin tällä kertaa ihan uuden sauma-aineen. Sekoittelin alkuun tuttuun tapaan aineet porakoneen vispilällä ja aloitin saumauksen. Minulla oli heti  sellainen tuntuma, että koostumus sekoituksessa oli jotenkin väärä ja jouduinkin taistelemaan saumojen kanssa paljon. Siistiä jälkeä ei meinnanut tulla lainkaan ja aine ei vain levittynyt nätisti. Sekoitettuani kokonaan uuden satsin saumausainetta, työ sujui jo paremmin ja sain vietyä homman kunnialla loppuun..


Laatoituksen perusasiat ovat helppoja

Kaiken kaikkiaan laatoitus on simppeliä hommaa: tasainen kuiva pinta, levitä laasti/liima seinään lastalla, vedä oikean kokoisella kammalla ja paina tiukasti laatta kiinni. Käytä saumakohtiin joko oikean kokoista nauhaa tai pienia laattaristejä. Muista, että laasti kuivaa seinässä suht nopeasti, tee siis seinää/lattiaa aina kohtuullinen alue kerrallaan. Panosta kunnon laattaleikkuriin. Itse ostin siis nettikirpparilta vähän käytetyn 20 eurolla (ja myyn eteenpäin remontin jälkeen). Ja siitä sitten vaan kerros kerrokselta laattaa seinään, niin kauan, että on valmista.

Saumauksessa pätee myös tietyt perusasiat: Varmista, että laattojen kiinnitysaine on kuivunut. Sekoita saumausaine veteen porakoneeseen liitettävällä vispilällä ohjeen mukaan. Saumauslaasti ei saa olla liian kuivaa tai juoksevaa. Vedä kumilastalla viistosti laattojen yli niin, että saumat täyttyvät. Anna jämähtää hetki. Pyyhi kunnon vaahtosienellä ylimääräiset pois laattojen päältä. Pese sientä välissä.

Sanotaan, että seinälaattojen saumat pitäisi "tikuttaa", eli painella vaikka muovipintasella kaapelin pätkällä tai puutikulla. Itse olen epätasaisimpia kohtia vähän vain sormella tasoittanut. Usein sienellä pesun jälkeen sauma on jäänyt siistiksi. Pese vielä toiseen kertaan. Pesun jälkeen laatta jää vähän harmaaksi, anna kuivahtaa ja pyyhi sen jälkeen kuivalla liinalla, sauma-aine lähtee ikäänkuin pölynä pois. Ja sitten onkin vuorossa enää silikonit ja valmista tuli!

Mutta summa summarum, onneksi perusasiat palautuivat työn tuoksinassa lopulta mieleeni. Vaikka sain sain tuhrattua työhön alkuun tolkuttoman paljon aikaa (siinä ajassa oikeasti olisin varmaan itse tehnyt jo nuo laatatkin), niin onpahan tuoreessa muistissa, kun seuraavaksi vuorossa olisi kahden vessan laatoitus.



Kommentit

  1. Mekin saatiin just keittiö ja kylppäri valmiiksi, ja molemmissa tehtiin paljon itse. Samaa mieltä olen, että kannattaa satsata kunnon välineisiin. Siinä säästää hermoja ja aikaa. Nyt jatkuu hommat kattoremontilla, siinä ei onneksi itse tarvitse olla mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija16. marraskuuta 2019 klo 12.43

      Juu, välineet on kyllä kaiken A ja O. Tsemppiä kattoremontiin, kuulostaakin isolta urakalta!

      Poista
  2. Itse kyllä näkee kaikki virheet. Mekin saneerattiin meidän keittiö. Ja tehtiin tapetti yhteen keittiön seinään tai oikeastaan minä tein. Huomaan joka kerta yhden pikku virheen, mutta ei kukaan kuka meillä on käynyt ole huomannut. Hieno tuo vihreä kaakeli. http://www.suomi.lifa.net/alipaineistajat-polyttomaan-saneeraukseen.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, kyllä se niin on, että silmä vaan hakeutuu niihin paikkoihin, joissa on tullut mokattua. Mutta toisaalta, aina on parempi, että tekee, kun jättää tekemättä :)

      Poista
  3. Ihanan värinen laatoitus, näyttää hauskalta tuon ananaksen kanssa. Meilläkin olisi täällä Hämeenlinnan suunnalla pian keittiöremontti edessä. Hyvä tietää, että tuollainen isompi laattaleikkuri on parempi käytössä kuin nuo pienet. Itseltäni nimittäin löytyy juurikin noita pihtimallisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija19. lokakuuta 2020 klo 4.25

      Ehdottomasti ison leikkurin kannattaja olen, sen verran räpeltämiseksi meni pikkuleikkureilla :) Onnea keittiöremontin aloitukseen, kun sen aika on!

      Poista
  4. Kiitos hyvistä suosituksista. Täytyy ehkä sittenkin kokeilla jos laatoitus onnistuisi myös itseltä. Meilläkin on alkamassa rakennusurakka oikein todenteolla nyt. Jonkin verran ollaan kilpailutettu yrityksiä https://kodinplaza.fi/ kautta, mutta täytyy ehdottomasti pohtia onnistuisiko itseltä, jos hankkisi välineet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija10. elokuuta 2021 klo 12.28

      Hei, kannattaa kyllä harkita ainakin asiaa :) Ja tosiaan kun suunnittelee hyvin ja hankkii kunnon välineet, niin niillä pääsee pitkälle! Tsemppiä hommaan, jos päätätte itse kokeilla :)

      Poista
  5. Aivan kuin tuo hohtaisi tuo valkoinen saumaus. Raikkaan näköinen. Meillä on seuraavaksi edessä julkisivusaumaus, siihen tulisi katsoa hyvät värit. Ei tarvitsisi sitten heti lähteä korjailmeaan ja tekemään uusintasaumausta. Hyviä suosituksia tässä tähän liittyen! Meillä tuota keittiötä kun vielä mietitään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija7. maaliskuuta 2022 klo 9.50

      Kiitos, kiva kuulla :) ja tsemppiä teille remonttiin!

      Poista
  6. Hyvältä näyttää tämä projekti! Tuttu myös kertoi, että heillä on jonkinlainen remontti käynnissä. Hän mainitsi myös alipaineistajasta, että heillä semmoinen olisi tarpeen. Itse en muista, onko meillä semmoista ollut. Ja niinhän se on, että moniin pieniin yksityiskohtiin itse kiinnittää huomiota, vaikka muut ei niitä näkisi. Niiden kanssa oppii kuitenkin elämään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija6. huhtikuuta 2022 klo 0.45

      Juu, ja siis käsityöstähän tässä on kyse, niin pakko kai jossain sen kädenjäljen on näkyä :) Itsellänikään ei ole alipaineistajalle ollut tarvetta, niin pölyisiä hommia ei ole tullut tehtyä. Mutta uskon, että on varmasti tarpeen monessa remontissa.

      Poista
  7. Tuo vihreä laatta on todella kaunis, ei kovin usein tule vastaan. Monesti käytetään todella neutraaleja värejä, joten on ihanaa nähdä että joillain on rohkeutta käyttää värejä. Meidän tuttu myös aloittaa nyt remontin ja heilläkin laatoitus tehdään todennäköisesti jollain vihreän sävyllä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com