Tarvitsen happea! Asunnon ilmanvaihto kuntoon.

Yhteistyö Korvausilma Oy:n kanssa.

Nyt kun ilmat viilenevät ja ikkunat alkavat pysyä suurimman osan päivästä kiinni, olen huomannut, kuinka sisäilma tuntuu aika ajoin painostavalta ja hapettomalta. Taloomme vaihdettiin uudet tiiviit ovet kuukausi sitten ja varsinkin sen jälkeen hapettomuuden tunne on voimistunut.

Talomme ikkunat ovat vanhat ja täyspuiset. Vaikka aurinko on niitä vähän kuluttanut, puu on kuivaa ja kovaa, joten uusia ikkunoita ei kannata lähteä vaihtamaan, sillä A) niitä on aivan mielettömän paljon B) ikkunat pitäisi valmistaa tilaustyönä talon tyyliin sopivaksi, eri muotoisina ja -kokoisina.


Lisää ilmaa!

Lähdin selvittelemään korvausilmaventtilien asennusta vanhojen ikkunoiden karmeihin. Koska ikkunankarmit ovat todella kapeat, kävi niitä katsomassa yksi jos toinenkin firma. Yleisin saamani vastaus oli, ettei niihin voisi asentaa yhtään mitään ja ainoa vaihtoehto olisi porata seinän läpi pyöreä tuuletusilmaventtiili, jokaiseen huoneeseen. 

Onneksi en luovuttanut vielä, sillä lopulta löysin yrityksen nimeltä Korvausilma Oy, joka on tehnyt kaikenlaisiin taloihin korvausilmaventtiileitä jo 30 vuoden ajan, lähes kaikissa Suomen kaupungeissa. Yrityksen edustajan mukaan "koskaan ei ole tullut vastaan ikkunoita, joihin ei saisi venttiileitä asennettua". Hyvä tieto oli, että heillä on aina sama kiinteä hinta, asunnosta ja paikasta riippumatta, joten sekin herätti luottamusta. Mahtavaa, ehkä ilma kiertäisi meidänkin kodissa taas!

Mihin, kuinka monta ja miten?


Korvausilmaventtiilit on yleensä sijoitettava oleskelutiloihin kuten makuuhuoneisiin ja olohuoneeseen sekä saunaan. Poistoilmaventtiilien paikka on wc:ssä, keittiössä, vaatehuoneessa ja suihkutilassa. Näihin tiloihin ei saa asentaa korvausilmaventtiiliä, koska se vähentää oleskelutiloihin tulevaa ulkoilmaa. Jokaisessa huoneessa tulee siis olla joko poistoilma- tai korvausilmaventtiili. 
Meidän taloon asennettiin ikkunan karmeihin pitkä karmiventtiili, koska asunnossa on painovoimainen ilmanvaihto. Kun venttiili on asennettu mahdollisimman ylös, tuloilma ehtii lämmetä ennen laskeutumistaan eikä lattia ole talvipakkasilla jääkylmä.

Koska yläkarmit olivat nin kapeat, venttiilit asennettiin pystykarmeihin

Ymmärsin, ettei korvausilmaventtiilien määrässä kannata säästellä. Sopiva määrä on yksi venttiili 20 lattianeliömetriä kohden. Kahteen asuinkerrokseen meillä asennettiin siis kuusi venttiiliä, kolme ylös, jokaiseen makuuhuoneeseen omansa, ja kolme alas. Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa. 

"Asuinhuoneistojen korvausilmaventtiilit on valittava siten, että koko asuinhuoneiston hengitettävän ilmamäärän tulee niiden avulla vaihtua minimissään kahdessa tunnissa, kuitenkin huomioiden, että jokaisessa asuinhuoneiston osassa (huoneessa) on vähintään yksi venttiili, että mikään asuinhuoneiston osa (huone) ei jää ilman raitista hengitysilmaa." 

Jos korvausilmaventtiileitä ei ole, ilma tulee sisälle erilaisista vuotoaukoista: lattianraoista, vapaiden pistorasioiden putkitusten kautta tai vaikkapa ulko-oven postiluukusta. On kuulemma myös tapauksia, joissa korvausilma on virrannut sisään kylpyhuoneen lattiakaivosta ja tyypillistä on, että korvausilma kulkee väärinpäin poistoilmakanavia pitkin, jolloin naapurin ruoan ja tupakan käryt kulkeutuvat huoneistoon.

Summa summarum, hyvin toimiva ilmanvaihto tuo asuntoon puhtaaksi suodatettua raitista korvausilmaa ja puolestaan sisällä syntyvät epäpuhtaudet ja kosteus kulkeutuvat ulos poistoilmakanavista.


Tässä ruuvattuna sapluuna karmiin porausreikiä varten

Korvausilmaventtiilien asennus

Niin kuin totesin, meidän talon ikkunat eivät olleet ne helpoimmasta päästä ja venttiilit asennettiin lopulta pystykarmeihin, koska yläkarmit olivat niin kapeat. Olin aluksi kauhuissani, kauniit puuikkunat pilattaisiin nyt venttiileillä ja ne laitettaisiin vielä keskelle. Mutta kuinka ollakaan, vaikka ne karmista ulkonevat, eivät ne pahemmin pistä silmään. 


Reikien porausta sapluunan avulla.

Työ itsessään sujui todella jouhevasti. Aluksi sapluuna ruuvattiin kiinni karmiin, sen jälkeen porattiin (aivan järkyttävän kokoisella poranterällä) reiät ja sitten napsautettiin venttiilit kiinni. Toki työ vaihtelee usein asunnoista ja karmeista riippuen, yllätyksiä voi tulla aina vastaan ja niitä pitää sitten työn edetessä ratkoa.  

Asennukseen kului meidän asunnon kohdalla kahdelta mieheltä koko päivä. Poikkeuksellista oli, että paikat jäivät siivottiin erittäin siistiin kuntoon ja muutenkin kodissa oltiin kohteliaasti kotia kunnioittaen. Näinhän se ei aina suinkaan mene kaikkien kanssa.


Purua tuli jonkun verran, mutta onneksi ei niinkään pölyä

Olen todella tyytyväinen ratkaisusta ja nyt hengittelemme raitista ilmaa lasten kanssa kotona. Vireystila on selvästi parempi ja yöunetkin levollisemmat. Kirjoittelen tunnelmia uudelleen, kun aikaa on vähän kulunut ja ilmat viilenevät kohti talvea. 


Muutama knoppitieto



Tässä vielä muutamia asioita, joista en tiennyt aiemmin, ehkä et sinäkään?

1. Suodattimet on hyvä vaihtaa puolen vuoden - vuoden välein. Hyvä muistisääntö on vappu, sillä silloin alkaa varsinainen siitepölykausi

2. Suodattimiin on nykyään saatavissa omat allergiasuodattimet, jotka on varattu staattisella sähköllä. Niiden teho kestää 4 kk, jonka jälkeen ne voi kannattaa vaihtaa tavallisiin suodattimiin. Allergiasuodattimien hinta on kaksi kertaa kalliimpi normaaliin verrattuna, n. 12 euroa kpl.

3. Testaa poistoilmaventtiilit ja hormien toiminta. Luonnonlaki on, että yhtä monta litraa tulee korvausilmaventtiileistä sisään, kuin muualta poistuu. Eli jos hormit eivät vedä, ei yhtään ilmaa tule sisään. Helppo kikka on paperitesti: ruuvaa hormin poistoilmaventtiilin kansi pois ja laita kevyt paperi reiän päälle. Jos paperi pysyy siinä itsestään, poistoilma toimii. Jos paperi tippuu, hormi ei vedä.

4. Pidä huolta, että ilma pääsee kiertämään. Poistoilmaventtiilit ovat usein kylppäreissä ja vessoissa. Jos vessan ovi on tiivis, ilma ei pääse kiertämään. Meidän asunnossa sahautin vessojen ovista sentin pois, jotta ilma pääsee kiertämään. Jos sahaus on mahdoton, voi oveen myös asentaa suhteellisen näkymättömän venttiilin. Virtauksen pitää olla jatkuvaa, jotta ilmanvaihto toimii kunnolla.


Venttiiliä ei kovin hyvin erota, vaikka ulos karmista tuleekin


Tuotteiden asennuksesta on saatu hinnanalennusta Korvausilma Oy:ltä.

Kommentit

  1. Olen itsekin huomannut, että on todella tärkeää tuulettaa asuntoa aina välillä ja siten vaikuttaa ilmanvaihtoon. Varsinkin, jos on vanhan aikaset ikkunat niin ne ovat niin tiiviit, että ilma ei kulje kunnolla. Enpä ole tullut ajatelleeksi korvausilmaventtiileitä, mutta kiva kuulla, että olisi helpompikin vaihtoehto kuin kokoajan availla ikkunoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, eipä ole tarvinnut kertaakaan avata ikkunoita enää tuuletustarkoituksessa. Ennen jo töistä kotiin tullessa piti heti avata ikkunat ja tuulettaa, mutta nyt ilma on pysynyt tasaisen raikkaana koko ajan :)

      Poista
  2. Meidänkin pitäisi tilata LVI-osaaja paikalle katsomaan miten voidaan parantaa talon ilmanvaihtoa ja lämmitystä. Meillä on myös vanhat ikkunat ja eikä varmastikaan mitenkään helpot. Odotan innolla että saadaan sisäilma paremmaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija16. marraskuuta 2019 klo 12.40

      Lämpimästi suosittelen. Meidän ikkunat olivat myös supervaikeat, mutta kyllä ammattilaiset aina keinot keksivät. Olen ollut todella tyytyväinen ja sisäilma on aivan erilainen kuin ennen.

      Poista
  3. Tuohan on kiva kun paikat siivottiin. Meillä kotona myös ilma tuntuu hapettomalta ja tunkkaiselta. Täytyisikin joku osaava pyytää paikalle, että jotain saataisiin tehtyä. https://www.tecnom.fi/

    VastaaPoista
  4. Tuossa Kotilieden artikkelissa näkyvät pohjapiirustuksessa vanhat korvausilmaventtiilit. Peruskorjauksessa nuo jostain syystä suljettiin. Siellä ne edelleen ovat seinän sisällä, sisäpuolella eristevillan ja kipsilevyn takana. Ulkopuolella uusitun rappauksen alla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija11. marraskuuta 2021 klo 8.04

      Tuota en huomannutkaan, kiva kun vinkkasit.

      Poista
  5. Tuo on kyllä tärkeää että ilma kiertää hyvin. Ja jos ilma on huonoa vaikuttaa se niin moneen asiaan ja voi olla myös pitkäaikaisia vaikutuksia. Ilmanvaihdon huoltosopimukset on varmasti hyvä olla kunnossa, meidänkin tulisi ne tarkistaa. Kiva että teillä paikat siivottiin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija29. tammikuuta 2022 klo 5.46

      Juu, ja kyllä huono sisäilma myös väsyttää aivan valtavasti. Loppusiivouksesta annan aina lisäplussat, se ei ole mitenkään itsestäänselvyys :)

      Poista
  6. Kiitos tästä! Meillä alkaa rakentaminen, ja kovasti ollut mielessä korvausilmaventtiilien asennukset ja muut, ja miten tulisi toteuttaa tämä. Paljon blogeja onneksi tullut vastaan, jossa on asiaa tästä aiheesta. Hyvä siis lukea hieman vertailuja ja muita, laadukas sisäilma on kuitenkin tärkeää ja se vaikuttaa energiatasoonkin todella paljon.
    https://www.fenser.com/lasiseinien-tiivistykset-ja-lasitukset

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com