Parkettilattioiden uudistus

Ensimmäinen iso työ uudessa kodissani oli lattioiden kunnostaminen kahdessa ylimmässä kerroksessa. Ennen tätä työvaihetta ei kannattanut tehdä mitään, sillä pöly valtaisi asunnon. Vanha parkettilattia oli aikojen saatossa muuttunut tummankeltaiseksi, saanut pahojakin osumia ja talossa asustellut koira oli myös pitänyt huolen, että lattia oli ollut kovilla.

En ole koskaan ollut mikään mosaiikkiparkettifani, mutta iän ja kokemuksen myötä olen oppinut arvostamaan hiljaista ja kestävää puulattiaa. Lapsiperheessä se on oikeastaan ainoa järkevä valinta. Päätin siis säilyttää parkettilattian, mutta totaalista kunnostusta se vaatisi.

Valmis lattia ruokailutilassa.

Ei kun pölyhommat alta pois!

Alkuun oli hoidettava se ikävin ja pölyisin homma, eli hionta. Neliöitä oli aikamoinen määrä, noin 100, ja kello kävi. Aloitin itse hionnan tasohiomakoneella, yhden huoneen sainkin tehtyä, mutta pian pienen googlailun tuloksena löysin tekijän, joka pystyi tulemaan kunnon laitteiden ja tehokkaiden imureiden (!) kanssa jo seuraavana päivänä. Sillä pölyä kuulkaa tässä hommassa tuli! Keskityin itse purkamaan ikivanhoja vaatekaappeja ja muita kiinteitä kalusteita sorkkaraudalla roskakuormaan hiomakoneen alta.

Neljän tunnin hionnan jälkeen lattia näytti kauniilta, puu vaalealta ja puhtaalta ja se ihan huusi maalia ylleen.

Mosaiikkiparketin uusi elämä <3


Maalia pintaan


Pohjamaalasin hiotun lattiapinnan Tikkurilan Multistopilla. Samalla käsittelin tummat puiset jalkalistat. Multistop estää puun uuteaineiden kulkeutumisen maalipintaan ja torjuu oksakohtien ja muiden tummentumien läpilyönnit. Lisäksi Multistop peittää kellastuneen ja tummentuneen vanhan puupinnan. Tikkurilan tuoteselosteiden mukaan erityinen teknologia sitoo puun uuteaineet pohjamaalikerrokseen, jolloin pintamaali jää puhtaaksi.

Multistop oli helppo levittää jatkovarrellisen telan kanssa mutta tarkkana sai olla, ettei valumia esimerkiksi listoja maalatessa jäänyt. Vuorokauden kuivumisen jälkeen hioin kevyesti lattiapinnat jatkovarren ja hiomatuen avulla.

Sitten päästiin vihdoin asiaan itse lattiamaalin kanssa. Valitsin maaliksi Tikkurilan Betolux Akvan, joka on vesiohenteinen lattiamaali. Panostin jälleen kunnon mikrokuitutelaan (tästä kiittelin moneen kertaan itseäni maalausoperaation aikana). Ohjeissa kehotetaan maalaamaan vähintään kahteen kertaan, mutta varsinkin keskikerroksen mosaiikkiparketti vaati selvästi lisää kerroksia. Lopulta maalasin kahden kerroksen lattiat kolmeen kertaan. Lattiat olivat uudelleenmaalattavissa aina muutaman tunnin päästä, joten työ eteni rivakasti suuresta neliömäärästä huolimatta. Muutamia valumia oli helppo hioa ja korjata väleissä. Maalin tuoksu oli suhteellisen voimakas, mutta kunnon tuuletuksella sen sai ainakin vähän hälvenemään.

Kerros kerrokselta lattia näytti paremmalta ja asunto vaaleni silmissä, vaikka en vielä seinille ja katolle ollut tehnyt mitään. Lopullisen kovuutensa maali saavuttaisi kahden viikon jälkeen, joten hyvä suojaus seuraavien remonttityövaiheiden aikana olisi välttämätön. Nyt kuitenkin pystyisin jo joka päivä tuomaan muuttotavaroita vanhasta kodista saapuessani työmaalle.

Kaiken kaikkiaan lattioiden kunnostukseen meni neljä päivää. Näiden päivien aikana ehdin tehdä paljon muitakin hommia, sillä välin kun maali kuivui.


Yläkerran alkuperäinen, hiottu ja kahteen kertaan maalattu lattia.
Eron kyllä huomasi jo pelkän hionnan jälkeen.

Tarvikkeet:

  • Oma hiomakone ja imuri tai ammattilainen hiomaan kunnon imureiden kanssa 
  • Hiomapaperia
  • Jatkovarrellinen hiomatuki
  • Lattiaan sopiva maalaustela, jatkovarsi, maalikaukalo ja sivellin jalkalistoja varten
  • Tartuntapohjamaali esim. Multistop (9 litran tonkka riitti mainiosti)
  • Betolux Akva -maalia (100 neliön maalamiseen meni noin 16 litraa)


Kaiken kaikkiaan lattioiden kunnostus oli vaivattomampi operaatio kun etukäteen ajattelin. Toki tässä helpotti se, että hionnan teki joku muu ammattilaislaittein. Stressaavin osuus on varmasti se valtava pöly, joka lattioista tulee hionnan aikana. Innostuin tästä operaatiosta voimaantuneena vielä rakentamaan vanhojen rappusten tilalle puupintaiset rappuset, tästä on ihan oma bloginsa.

Tikkurilan vesiohenteinen Betolux Akva


 

Kommentit

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com