Paperitapetin asennus

Kaupallinen yhteistyö Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan kanssa.

Tapetointi on yksi hauskimpia remonttitöitä, ja omien lempihommien listassa se vie kirkkaasti ykköspaikan. Perinteiset paperitapetit ovat toinen toistaan hurmaavampia ja minkä tahansa huoneen tunnelman saa muutettua kertaheitolla ihan vain vaihtamalla tapetin. Vaikein osuus on usein se, miten valita kuosien, värien ja muotojen seasta se itselle paras vaihtoehto. Eri vuosikymmenien kuviot ja väripaletit saavat äkkiä kokeneenkin sisustajan pään pyörälle.


Pihlgren ja Ritolan Kukkatarha-tapetti valikoitui mökin olohuoneeseen.

Paperitapetti on erinomainen materiaali varsinkin vanhoissa taloissa, sillä se muodostaa yhdessä perinteisesti valmistetun liisterin kanssa hengittävän rakenteen talon pinnoille. Tästä syystä myös 1930-luvulla rakennetun mökkimme seinillä on paperitapetit. 

Pihlgren ja Ritolalla on yli 90-vuotinen kokemus aitojen paperitapettien painamisesta. Liimaväreillä painettu perinteinen paperitapetti painetaan edelleen alkuperäisillä painoteloilla ja painovärit sekoitetaan tehtaalla pigmenteistä, liisteristä, vedestä ja liidusta. Tehtaan tapettimallit ovat aidosti vanhoja, mutta painokset vain ovat uusia.


Kukkatarha olohuoneeseen

Mökkimme olohuoneen päätyseinä on muutama vuosi sitten tapetoitu vihreällä paperitapetilla, mutta huoneen muihin seiniin oli jäänyt vielä vanha ja riutunut raidallinen tapetti, jonka kipeästi halusin nyt korvata uudella. Hain erilaisia mallipaloja Pihlgren ja Ritolan tehtaanmyymälästä Toijalasta, jotta pystyin kokeilemaan mallivaihtoehtoja oikeassa ympäristössä. Lopulta, moninaisten mietintävaiheiden ja seinälle asettelujen jälkeen, voittajaksi valikoitui raikas ja rauhallinen Kukkatarha, joka on tehtaan 1950-luvun mallistoa. Neljä muutakin mökin tapettia olivat saman vuosikymmenen mallistosta, joten Kukkatarha sopi mainiosti joukkoon.


Näkymä ruusuhuoneesta olohuoneen puolelle, kun uusi tapetti on jo seinällä.

Pohjatyöt

Paperitapetin voi hyvin tapetoida vanhan tapetin päälle, jos vanha vain on hyvin kiinni seinässä. Jos seinässä oleva tapetti on kohokuvioinen, muovipintainen tai irtoileva, on se silloin poistettava ennen uuden laittoa. Paikoitellen irtoilevat paperitapetin kohdat voi hyvin repiä irti ja hioa sileäksi. Irronneiden kohtien päälle voi myös liisteröidä vaikka sanomalehtipaperia, näin pinnasta tulee tasainen. On hyvä muistaa, että kaikki tapetin alle jäävät kohoumat näkyvät ikävästi tapetin alta.

Jos tapetoitava pinta on puukuitulevyä, on se ensin liisteröitävä, jotta kuitulevy ei ime tapetista liisteriä itseensä ja tapetti irtoile myöhemmin. Kipsilevyn ja lastulevyn päälle tapetoitaessa kannattaa pohja ensin maalata tapetin värisellä maalilla, näin tapetin poisto on helpompaa tulevaisuudessa, jos sen haluaa joskus irrottaa.

Vanha olohuoneen tapetti oli repeillyt ja likainen

Uusi tapetti seinässä


Katto- ja jalkalistat on hyvä irrottaa ennen työhön ryhtymistä. Muista numeroida listat irrotusvaiheessa, jotta takaisinasennus sujuu vaivatta ja muistat mikä mihinkin kuuluu. Jos listat on vaikeaa irrottaa, tapetin saa asettumaan myös kauniisti listojen reunaan.


Tapetin menekki

Tarvittavien tapettirullien määrään vaikuttaa se, onko tapetti vapaasti kohdistettava (esim. raitatapetti), tasakohdistettava (kuvio jatkuu aina samasta kohdasta) tai vuorokohdistettava (kuvio jatkuu puolikkaan kuviokorkeuden verran ylempänä tai alempana). Yleensä tapettivalmistajien sivuilla on erinomaiset laskurit, joita kannattaa ehdottomasti hyödyntää.



Liisterin valmistus

Paperitapeteille on omia perinteisesti valmistettuja liistereitä, ja niitä kannattaa käyttää ainakin vanhoja taloja kunnostettaessa. Liisteri tulee valmistaa hyvissä ajoin, koska se ottaa aikaa tekeytyäkseen. Käyttämäni Tapettitehtaan liisterijauho sekoitetaan vispaten veteen ja sen annetaan vetäytyä useita tunteja, jopa seuraavaan päivään.


Tapettitehtaan liisteri sekoitetaan veteen ja annetaan rauhassa tekeytyä. Valmis liisteri muistuttaa paksua kiisseliä.

Valmistelut

Tapetointi kannattaa aloittaa sellaisesta kohdasta, johon silmä osuu ensimmäiseksi, kuten ikkuna- tai oviseinästä. Jos tapetoit limisaumalla, tapetointisuunta on aina valosta poispäin, jotta limisauma ei tee varjoa saumakohtaan.

Merkkaa ensimmäistä vuotaa varten kynällä pystysuora viiva vatupassilla tapetin leveyden päähän aloituskohdasta.  Näin saat varmasti ensimmäisen vuodan suoraan, koska seinät tai katto voivat olla vinoja. Jos ensimmäinen vuota menee vinoon, menevät sitten ihan varmasti kaikki loputkin.

Tapetointi kannattaa aloittaa ovi- tai ikkunaseinästä.


Leikkaa ensimmäinen vuota tapetointipöydällä tai pahvin päällä mattoveitsellä oikeaan mittaan (ja lisää pari senttiä pituuteen varmuuden vuoksi). Käytä apuna suorakulmaa, jotta saat leikattua reunan siististi ja suoraan. Tapetin taustapuolelle kannattaa merkitä kynällä kumpi on yläreuna, näin vuota ei vahingossa tule asennettua väärinpäin.


Työvälineet: suorakulma, mitta, kynä, vatupassi, mattoveitsi, liisteriharja, liina, tapetointiharja, paikkaussivellin

Tapetointi

Levitä liisteriä tasaisesti liisteriharjalla, kiinnitä huomiota varsinkin reunoihin. Jos laitat useamman vuodan limittäin pöydälle, vältät pöydän sotkeentumisen, sillä reunojen ylimenevä liisteri menee alla oleville vuodille. Kun vuota on liisteröity, taittele tapettivuota kaksinkerroin ylä- ja alapäästä. Parin minuutin vettymisen jälkeen voit nostaa vuodan seinälle avaamalla ensin ylätaitoksen ja asettelemalla seinälle piirretyn pystysuoran viivan mukaisesti. Kun yläreuna on suorassa, avaa alataitos ja asettele viivan mukaisesti. Tapettia voi liikutella varovasti seinällä muutaman millin kerrallaan. Kannattaa kuitenkin olla varovainen, ettei tapetti repeydy.


Liisteri levitetään tasaisesti liisteriharjalla.


Liisteröinnin jälkeen tapetti taitellaan ja annetaan vettyä muutama minuutti.

Kiinnitä sitten tapetti tapettiharjalla seinään tasaiseksi. Pyyhi mahdollinen tapetille levinnyt liisteri kuivalla liinalla, vältä hankaamista. Pienellä paikkausiveltimellä voit tupsutella liisteriä niihin paikkoihin, jotka jäävät mahdollisesti irvistämään liian vähäisen liisterin vuoksi. Tapetin ylä- ja alareunat kannattaa leikata mattoveitsellä vasta tapetin kuivuttua. 


Katkaise mattoveitsen terää  tarpeeksi usein, sillä tylsä veitsi tekee rumaa jälkeä ja pahimmillaan repii tapetin.




Kiinnitä seuraavat tapettivuodat joko pusku- tai limisaumaan (milli tai pari edellisen vuodan päälle). Vuotia ei leikata valmiiksi muotoonsa kun eteen tulee ovi, ikkuna, valokatkaisin tai pistorasia, vaan tällöin tapetoidaan kokonaisella vuodalla ns. tyhjän päälle, jotta tapetti kuivuu ja kiristyy tasaisesti. Tarvittavan aukon leikkaus tehdään vasta liisterin hieman kuivuttua terävällä mattoveitsellä.

Kokonaan ovien ja ikkunoiden ylä- ja alapuolelle tulevat tapettipalat voit leikata mittaansa valmiiksi. 




Sisänurkat

Sisänurkkaa lähestyttäessä viimeinen vuota halkaistaan pituussuunnassa niin, että tapetti yltää noin 2 cm nurkan yli. Kulmaan tulevan tapetin saa paineltua siististi kiinni joko sormella tai pahvin palalla. Loppu halkaistu kaistale kiinnitetään vatupassin avulla suoraan uudelle seinälle. Usein tässä kohtaa halkaistu pala tulee vähän limittäin (ja vinoon) edellisen vuodan päälle, koska nurkka harvoin, varsinkaan vanhemmissa taloissa, on suora. Pidä siis huolta, että seinälle tuleva uusi sauma on suorassa.

 

Nurkka tapetoidaan halkaisemalla vuota pituussuunnassa ja tapetoimalla kahdessa erässä.


Kun viimeinenkin vuota on kiinnitetty, on aika ihailla huoneen muuttunutta ilmettä ja oman työn tulosta! Itse olin todella tyytyväinen tapettivalintaan ja jälleen kerran iloisen hämmästynyt, miten paljon raikkautta uusi tapetti toi huoneeseen. Muita meidän mökin tapettivalintoja näet täältä.

Jos haluat tarkempia ja vielä havainnollisempia tapetointiohjeita, Jokanaisen remonttikirjasta ja Jokanaisen mökkiremontti -kirjasta löydät paljon lisää vinkkejä.


Mukavia tapetointihetkiä!



Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com