Jokanaisen mökkiremontti -kirja ja hurja remonttikesä

Jokanaisen mökkiremontti -kirjan idea lähti liikkeelle jo kuukausia ennen kuin kummallakaan kirjoittajalla, eli Ellalla ja minulla, oli edes mökkiä. Olimme juuri aloittaneet Jokanaisen remonttikirjan tekemisen, toisin sanoen olimme aivan alkumetreillä ja vasta aloitimme työstämään remonttikohteitamme. Siinä pitkiä päiviä tehdessä tuli tietenkin remppakaverin kanssa juteltua, unelmoitua ja ideoitua kaikenlaista. Kun kaksi helposti syttyvää ihmistä saa samaan aikaan ahaa-elämyksen, niin eihän siinä auta muu, kuin pitää hatusta kiinni.

Jokanaisen mökkiremontti -kirja

Tarjosimme Jokanaisen mökkiremontti -kirjan ideaa Otavalle, ja vaikka ensimmäinen kirjamme oli vasta alkumetreillä, teimme kustannusopimuksen toisesta kirjasta. Ellalla unelmien mökki oli ollut kiikarissa jo kauemmin, mutta kauppoja hieromaan hän ei vielä ollut päässyt. Itsehän olin suhannut lähes puolitoista vuotta mökkiesittelyissä sitä oikeaa etsimässä, tuloksetta.

Pääsiäisen tienoilla tähdet osuivat sitten kerrankin kohdalleen, sillä kahden viikon säteellä kirjoitimme molemmat nimet kauppakirjoihin ja vappuna meillä molemmilla oli mökkien avaimet taskussa. Tämä enteili vahvasti sitä, että tuleva kesä olisi mökkiremontin täyteinen ja syksy menisi kirjoittaessa seuraavaa kirjaa (kunhan Jokanaisen remonttikirja saataisiin ensin elokuussa lähtemään painoon). 
 

Keinussa rentoutuminen
Ellan mökin terassilla remonttipäivän päätteeksi. Kuva: Linda Lappalainen

Aikatauluja, exceleitä, muistilistoja ja lunttivideoita 

Kahden kirjan kirjoittaminen samaan aikaan on haastavaa, vielä kun tekeminen ei keskity vain ja ainoastaan tekstin tuottamiseen, vaan kaikki remonttityöt on tehtävä ensin ja nekin valokuvattava sekä aikataulutettava. Ratkaisimme asian niin, että varasimme pidempiä remonttirupeamia useampaan kohtaan. Käytimme viikonloppuja, pyhäpäiviä, kesälomaamme. Teimme kerrallaan useampaa remonttityötä eri työvaiheisiin asti, sen jälkeen jompi kumpi kirjamme kuvaajista (Linda Lappalainen tai Ofer Amir) saapui paikalle ja kuvasi kaikkien kohteiden vaiheet, jonka jälkeen saatoimme työt loppuun. Lisäksi alussa ja lopussa kuvattiin ennen ja jälkeen -kuvat. Saatoimme siis maalata yhdessä huoneessa kattoa, toisessa seinää ja kolmannessa lattiaa, jotta kaikkien työvaiheet saatiin ikuistettua samalla kuvauskerralla. Yhteensä kuvauskeikkoja tehtiin yli kaksikymmentä ja väliajat työstimme kohteita seuraaviin vaiheisiin.



Mökkikeittiön purku
Keittiön purkua Ellan mökillä. Kuva: Linda Lappalainen

Joskus teimme niin montaa asiaa, että pää ei pysynyt perässä. Silloin oli töiden tuoksinassa luntattava. Meillä oli muun muassa iso säkillinen C.E Lindgrenin siveltimiä, kaikille eri pinnoille ja maaleille omansa. Jouduin kuvaamaan itselleni keväällä videon, jossa jokaisen siveltimen kohdalla oli mainittu, minkälaiselle maalille se olisi paras. Tätä videota tuli katseltua kerran jos toisenkin, kun lennosta siirryimme paneelikaton maalauksesta vaikka ulkopintojen Roslagin Mahongin levittämiseen.

Kaikista päivistä tehtiin taulukkomuotoinen aikataulu kellonaikoineen ja työvaiheineen, ruokailulle oli pitkän päivän sekaan varattu 15 minuuttia. Muistilistoja kirjoiteltiin kännykkään, välillä docsiin ja joskus paperilapuille (jotka useimmiten tietenkin hävisivät).


Ulkoseinän maalaus
Ulkoseiniin käytettiin Uulan maaleja. Kuva: Linda Lappalainen

Oman haasteensa toi vielä Ellan mökin pihapiirin uudistus Huvila ja Huussi -ohjelmassa. Mökki piti luovuttaa ohjelman käyttöön tiettyyn päivään mennessä ja yritimme kieli vyön alla saada mökin ulko- ja sisäpintojen remontit kutakuinkin kuntoon ennen sitä. Ohjelmaa katsovat tarkkasilmäiset huomasivat, että ainakin ulkomaalaus oli jäänyt vähän kesken: mökin etuosan ylähirret olivat vielä kuvaushetkellä maalaamatta, vaikka muutoin mökki oli saanut uuden värin päälleen.

Roslagin mahongin levittäminen
 Roslagin Mahonki levittymässä hirsille. Kuva Ofer Amir.

Kirjassamme on paljon asiantuntijoita, joiden kanssa keskustelimme pitkin matkaa ja syvensimme ymmärrystämme. Joka kerta olimme valtavan innoissamme, kun kuulimme ammattilaisen näkökulmasta superkiinnostavia asioita ja detaljeja, joita ei kuuna päivänä osaisi maallikkona etsiä. Tuskaa aiheutti sitten se, miten tiivistäisimme nämä kaikki saamamme kultakimpaleet kirjaan. 

Kaikkien aikojen hellekesä

Kesä 2021 oli poikkeuksellisen kuuma ja hikinen, ja se aiheutti myös monenlaista päänvaivaa remonttien suhteen. Ulkomaalauksissa piti hyödyntää jokainen pilvipoutasää ja vähän viilleämpi ajankohta. Kuvaus- ja remppavaatteemme olivat todella tukalat, niitä ei ollut suunniteltu hellesäille. Hiki virtasi. Kirjaan on päätynyt yksi kuva, jossa kirjaimellisesti hiukseni ovat läpimärät, mutta vaihtoehtoja ei ollut - mökillä kun ei ollut ilmastointia...



Vanhojen ikkunoiden kunnostus
Mökin kuistin ikkunoiden viimeistelyä. Kuva: Ofer Amir.

Kaikista huvittavinta oli kansikuvaussessiomme heinäkuun alussa minun mökilläni. Toki mökkiremonttiin keskittyvän kirjan kansikuvan pitäisi olla aurinkoinen, mutta kun sopimamme kuvauspäivän lämpömittari hipoi 34 astetta, oli hymy kaukana. Voisi ajatella, että äkkiäkös yhden kansikuvan nappaa, mutta oikeasti kannen kuvaaminen vie aina koko päivän. Päänvaivaa aiheutti alati vaihtuva valotus, kun pilviä sattui auringon tielle tai aurinko liikkui päivän edetessä, hikipisarat otsalla, oikean asettelun löytyminen ja jo ihan se, että molempien silmät olivat samaan aikaan kuvassa auki. Kaikki tämä työn ja tuskan takana.


Kuvaustauolla
Hurjalla helteellä ja paksuissa vaatteissa ei aina kauheasti hymyilytä.
Kuvan alareunassa näkyy pirttipöytäviritelmämme.


Virittelimme tikkaat vanhan pirttipöydän päälle, jotta pääsimme asettumaan tarpeeksi korkealle ikkunan läheisyyteen. Rakennelma ei välttämättä olisi läpäissyt turvallisuusmääritelmiä, mutta tällä kertaa kukaan ei tippunut, vaikka huojuntaa, heiluntaa ja horjahtelua kyllä tapahtui.

Kuvasimme kansikuvaa koko päivän. Auringon paahteessa jouduimme viiden minuutin välein käymään varjossa hengittelemässä, sillä hiki virtasi noroina ja aurinkorasvaakin piti lisäillä. Paksut haalarimme pitivät huolta, että yksikään tuulenvire ei päässyt meitä viilentämään. Kuvaaja Linda keikkui viiden metrin päässä tikkaiden nokassa kameran kanssa, eli ei ollut hänelläkään leppoisa kuvauspäivä. Mutta lopulta saimme kuvan, joka päätyi myös kirjan kanteen, kiitos valokuvaajan, joka jaksoi väsymättä hakea oikeaa fiilistä ja kuvauskohtaa.

Viimeiset remontit syksyllä


Halusimme tehdä kirjasta mahdollisimman kattavan ja nälkä kasvoi syödessä. Kesän mittaan remontoimme mökkejä eteenpäin ja aina tuli uusi ahaa-elämys siitä, mitä vielä olisi hyvä saada myös kirjan lukijoille kerrottua. Loppuja remontteja tehtiin aina syyskuulle asti, jolloin pääsimme myös ottamaan viimeiset jälkeen-kuvat kirjaan.


Mökin lattian maalaus
Ellan mökin katto, seinät ja lattiat maalattiin. Kuva: Ofer Amir.

Kirjoitusprosessi

Jokaiseen kirjaan määritellään maksimisivumäärä sopimusta tehdessä. Olimme perehtyneet niin moneen asiaan juurta jaksain, että meillä oli aivan valtavasti kerrottavaa, plus tietenkin paljon remontteja tehtynä. Joten nyt alkoikin se vaikein osuus - kaiken saattaminen kirjalliseen muotoon annetun sivumäärän puitteissa, turhia jaarittelematta mutta kuitenkin olennaisimpia asioita hukkaamatta.

On todella vaikea kirjoittaa remonttiopasta tiiviisti ja kuitenkin niin, että lukija ymmärtää ja saa kaiken olennaisen tiedon. Syksyn kirjoitimme kaiken liikenevän ajan: illat, viikonloput, jokaisen vapaahetken. Marraskuun lopussa kirjamme materiaali näytti siltä, että tarvitsisimme ainakin kolme sataa sivua opuksellemme. Alkoi karsinta ja ankara editointi. Sanat ja rivit vähenivät, mutta silti olimme aivan liian kaukana tavoitteesta. Lopulta saimme kuin saimmekin kirjan tekstimäärän oikealle hehtaarille. Sen jälkeen kustannustoimittajamme Anna Rantanen alkoi lukea ja käydä kirjamme tekstiä läpi. Lopulta se löysi oikean mittansa ja pääsi Lindan taitettavaksi.


Jokanaisen mökkiremontti
Kuva: Linda Lappalainen

Jokanaisen mökkiremontti -kirjan sisältö


Kirjassa esimerkkikohteina toimivat Ellan 1970-luvun pyöröhirsimökki ja minun 1930-luvun puutaloni saunarakennuksineen. Annamme ohjeita mökin omatoimiseen korjattavien kohtien havainnointiin ja kerromme, miten suunnitella remonttia. Oma kokonaisuutensa on ulkopintojen maalaaminen, esimerkkeinä meillä on keittomaali, pellavaöljymaali, petroliöljymaali ja Roslagin Mahonki. Myös vanhojen ikkunoiden kunnostukseen löytyy apua ja havainnoilliset ohjeet.

Sisätilojen remontointiohjeita löytyy maalaamiseen, paperitapetointiin, pinkopahvitukseen, paneelikattojen ja puulattian maalaamiseen, hirsiseinien kuultomaalaukseen, laatoitukseen ja panelointiin.

Kerromme myös, mitä sähköasioissa on otettava huomioon, millaisia sisäkäymälavaihtoehtoja löytyy ja mitä tulisi tietää jätevesien käsittelystä. Kaivon kunnostus, erilaiset puhallustekniikat, kompostointi, puiden kaato, tulisijat ja haitta-aineet ovat saaneet myös omat lukunsa. Näytämme myös, miten näitä asioita tehtiin meidän mökeillämme.

Lopussa vinkkaamme tietenkin taas ihania seurattavia IG-tilejä, joista löytää inspiraatiota.


Paperitapettien kiinnitys
Tapetointiluku tehtiin käyttäen Tapettitehtaan herkullisia tapetteja. Kuva: Linda Lappalainen

Toivomme Ellan kanssa, että tästä kirjasta olisi monelle mökinomistajalle hyötyä ja iloa. Meille matka on vasta alussa, vielä on paljon tehtävää, ja sehän on ihanaa.

Antoisia ja rentoja remonttihetkiä 💗


Kirjan yhteistyökumppanit/asiantuntijatahot: Uula Color, C.E. Lindgren, Ryobi, Tapettitehdas Pihlgren ja Ritola Oy, Separett, Suomen Kaivohuolto, Ak-Sähkö, Musta Lintu Saviverstas, Domus Classica, Raksystems, YIP Ympäristöinsinööripalvelut Oy, Suomen Hiekkapuhallus Oy, PRKK, Nuohouspalvelu Nokivex, LVI-Vesalainen Oy, ProBuild, Eteläinen metsäreviiri ry, BestLab Oy, BioProffa, Sasu's Playhouse, Hai-saappaat, Kiilto Oy, Fafa´s, Karoliina Periäinen sekä Versoileva/Kati Jukarainen.


Laattojen asennus
Musta Lintu Saviverstaan laatat asennuksessa. Kuva: Linda Lappalainen

Jos kiinnostuit, voit tilata kirjan esimerkiksi näistä osoitteista:

Uulan verkkokauppa

Tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan verkkokauppa ja tehtaanmyymälä

Domus Classican verkkokauppa 

Suomalainen kirjakauppa

Akateeminen kirjakauppa

Adlibris

CDON

booky.fi



 


Kommentit

  1. Kyllä teillä on ollut tiukat aikataulut ja kova urakka, jos syömiseenkin oli varattu vain 15 minuuttia päivässä. Syksyn tullen olitte varmasti molemmat rättiväsyneitä. Kesämökkiremontti vaatii todellakin aikaa ja intohimoa, ei siihen muuten ryhdy. Kansikuva näyttää oikein onnistuneelta, onneksi olkoon ja toivotan teille tälle vuodelle vähän rennompaa kesää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija29. kesäkuuta 2023 klo 10.54

      Kiitos paljon! Olihan tuo hurja vuosi, mutta myös todella palkitseva. Syksyllä keskityttiin sitten itse kirjoittamiseen vielä, että hommat jatkui vielä remonttien jälkeen pitkään 😁

      Poista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com