Jokanaisen remonttikirja - näin se tehtiin

Mistä Jokanaisen remonttikirja sai alkunsa, miten se lopulta tehtiin ja millaisia asioita kirjasta voi lukea ja oppia? Tässä blogipostauksessa avaan kirjaprojektimme taustoja ja vaiheita.

Jokanaisen remonttikirja on kirjoitettu sinulle, joka olet haaveillut remontoinnista jo pidempään, mutta et ole uskaltanut tarttua toimeen. Kirja on myös sinulle, joka pelkäät kuollaksesi pilaavasi jotain, jos ryhdyt remontoimaan. Kirja auttaa myös sinua, jonka koti kaipaisi raikastusta, mutta lompakossa ei ole kauheasti ylimääräistä etkä erota telaa vasarasta. 

Jokanaisen remonttikirja (Otava) julkaistiin marraskuussa 2021

Jokanaisen remonttikirjan synty

Olemme Ellan kanssa ystäviä vuosien takaa. Olen vieraillut Italiassa Ellan Toscanan kodissa ja Ella monissa minun kodeissani. Meillä molemmilla on rakennusmestari-isät, ja sen myötä myös jonkinlainen altistus remontoinnille ja käsillä tekemiselle jo pienestä pitäen. Ella ei vain ole koskaan tarttunut telaan, minä puolestani olen löytänyt remontoinnista ja kodin kunnostamisesta rakkaan harrastuksen jo lähes parikymmentä vuotta sitten.

Muutama vuosi sitten Ellan muuttaessa perheineen Suomeen, tuli puheeksi, että pari huonetta Ellan Suomen kodissa kaipaisi uudistamista. Ei sitten muuta kuin tuumasta toimeen. Yhden viikonlopun aikana remontoimme nuo kaksi makuuhuonetta ja samalla Ella sai ensikosketuksen remontointiin. Oli silmin nähden havaittavissa, kuinka uusi maailma avautui Ellan eteen. Voit lukea tarkemmin tuosta viikonlopusta täältä.

Siinä remontin tuoksinassa Ella kysyi, pitäisikö meidän tehdä kirja vasta-alkajille, kertoa samoja asioita, joita olimme viikonlopun aikana tehneet ja joita hän oli päässyt kokemaan. Voisiko siitä olla samanlaista hyötyä kuin hänelle oli tämä yksi viikonloppu tuonut? Hassua kyllä, tuo kirjaidea oli minullakin ollut mielessä, enemmänkin kyllä salaisena ja ääneen sanomattomana haaveena.

Tässä tehtiin Ellan makuuhuoneremonttia pari vuotta sitten. 

Palasimme aiheeseen aina silloin tällöin, kunnes tasan vuosi sitten joulukuussa astelimme Otavan kustantamosta ulos, läpsäytimme ylävitoset ulkona kadulla ja nauroimme ilosta - olimme juuri allekirjoittaneet kustannussopimuksen. Ella on kirjoittanut aiemmin kolme kirjaa Italiasta, mutta minulle tämä kirjaprojekti oli ensimmäinen laatuaan. Kutkuttava jännitys ja odotus olivat päällimmäiset tunteeni. 


Aikataulutusta, remontteja ja kirjoittamista

Jokanaisen remonttikirjan kirjoittaminen ei ollut vain tekstin tuottamista -  ehei, se oli oikeasti alkuun vain remontointia. Etsimme kohteita, aikataulutimme ja mietimme kirjan lukuja: minkälaiset asiat voisivat aloittelijaa mietityttää, mitkä kaikki teemat pitäisi käsitellä, mitkä kohdat kuvata. Piti miettiä, mitkä asiat ovat tärkeitä kertoa ja mikä on vastuumme: aloittelijalle on kerrottava esimerkiksi asbestista, lupaprosesseista, mitä saa ja ei saa tehdä.

Ensimmäisiä videoita rupeaman alusta.

Koronakevät 2021 meni kuin siivillä. Viikot teimme päivätöitä, illat ja viikonloput vierähtivät remonttiurakoiden valmisteluissa. Useimmat pitkät viikonloput remontoimme liki 14-tuntisia päiviä, yleensä molemmat päivät putkeen. Aikataulu oli armoton, sillä valokuvaamista varten piti tehdä yhden päivän aikana mahdollisimman runsaasti eri asioita, jotta kuvaajan ei tarvitsisi olla paikalla turhaan. Päivät olivat niin tiiviitä, ja myös tehokkaita, että olin jopa itse ällistynyt, kuinka paljon saimme aikaiseksi. Niin paljon ja niin lyhyessä ajassa. Jouduin monta kertaa toppuuttelemaan Ellaa, että tahtimme ei ole normaali, kun hän ehdotti, että laittaisimme esimerkinomaisesti oman aikataulumme kirjaan. Totuus on, että kukaan ei ikimaailmassa uskoisi, kuinka paljon remontoimme aina yhden viikonlopun aikana. Jos jollekin tänä päivänä sen kertoisin, minulle naurettaisiin päin naamaa. Välillä urakoimme pikkutunneille ja alkuviikosta aina keräsimme itseämme kasaan fyysisen puristuksen jäljiltä.

Ellan ensimmäinen tapetointi

Oman vaikeuskertoimensa toi koronakevään rajoitukset: maskit, turvallisuudesta huolehtiminen ja kokoontumisrajoitukset. Ei ollut yksi eikä kaksi kertaa, kun valokuvia otettiin maski päällä ja vasta jälkikäteen huomasimme, että emme voi kuvia käyttää. Kirjahan julkaistaisiin vasta tulevaisuudessa, kun FFP2-maskit eivät enää toivottavasti olisi arkiasumme. 

Tikkailla taiteilee Ofer Amir, toinen kirjamme kuvaajista.

Helmikuusta toukokuuhun siis remontoimme ja kirjoitimme. Ja jälleen aikataulutimme, remontoimme ja kirjoitimme. Kesällä vielä täydensimme, hioimme ja kirjoitimme lisää. Hikeä, vähän nukuttuja öitä, innostusta ja totaalista epätoivoa. Koko ajan kuitenkin sydämessä tunne, että kirjalla on oma tärkeä tehtävänsä ja siitä pitäisi tulla mahdollisimman hyvä.

Valokuvaajan "huippuhetki": kuvassa käsi ja hiomamaperi. Linda Lappalainen kulki matkassa remontista toiseen.

 Kesällä työn alle myös Jokanaisen mökkiremontti -kirja


Kesällä meitä alkoi työllistää myös seuraava kirja, Jokanaisen mökkiremontti. Tätä varten remontoimme kaksi vappuna ostamaamme mökkiä: minun 30-luvun vanhan talon ja Ellan 70-luvun pyöröhirsimökin. Kakkoskirja veikin sitten meiltä kolme kertaa enemmän aikaa remonttihommissa ja kuvauksissa, mutta sitä vartenhan oli olemassa kesäloma päivätöistä. Miten vuosisadan kuumimman kesän voisi muutenkaan käyttää? Sama aikataluttamisen, kohteiden valmistelujen ja pitkien remonttirupeamien rumba kuin ensimmäisessä kirjassa, nyt vain potenssiin kolme. Jokanaisen mökkiremontti -kirja ilmestyy huhtikuussa 2022. Siitä lisää sitten myöhemmin.



Kesälomaa väritti kahden mökin ja saunarakennusten remontit.

Jokanaisen remonttikirjan sisältö


Jokanaisen remonttikirja on suunniteltu käsikirjaksi aloittelijalle. Olemme pyrkineet tuomaan esille asioita, jotka jokaisen on hyvä tietää: lupaprosessit, ammattilaisia vaativat työt, asbesti- ja muut haitta-ainekartoitukset, ammattinimikkeet, vastuullisuuskysymykset, mistä saa apua jne. Kirjassa esitellään myös työkalut; erilaiset siveltimet, telat ja jopa hiomapapereiden karkeudet. Yksinkertaisia asioita, joita aloittelijan on vaikea osata edes kysyä, jos ei tiedä mitä kysyä.

Kirjassa käydään kodin kaikkien eri pintojen maalausohjeet seikkaperäisesti läpi.

Kirjan luvuissa annamme selkeät ohjeet erilaisiin pohjatöihin. Seinien, kattojen, pattereiden, ovien, ikkunapuitteiden ja lattian maalaukseen on omat lukunsa. Myös keittiön välitilan laattojen, työtason ja kuivan tilan lattialaattojen maalausohjeet on kirjattu havainnekuvien kanssa. Tapetointiluku antaa hyvinkin yksityiskohtaiset ohjeet niin kuitu- kuin paperitapetointiin. Laminaatin asennukseen ja laatoitukseen on omat kokonaisuutensa. Lopussa kerromme myös erilaisia tapoja kunnostaa huonekaluja ja kirsikkana kakussa vinkkaamme toistakymmentä mielenkiintoista Instagram-tiliä, joista hakea inspiraatiota oman kodin tyyliin ja sisustukseen.

Laatoitus ei ole vaikeaa, vaikka sitä helposti voisi arastella.

Remontointiohjeita on niin monta kuin tekijääkin. Olemme keränneet tähän kirjaan parhaat perusohjeet, aivan kuin ruokakirjan reseptit - niitä noudattamalla pääsee alkuun ja työn touhuun. Kuten resepteissä, annamme jokaiseen ohjeeseen myös työvälinelistan, työn viemän aika-arvion, materiaalilistauksen ja hintatiedot. Olemme pyrkineet kertomaan vinkkejä, niitä kokemuksen kautta opittuja asioita, joita ei normaaliohjeissa välttämättä lue tai rautakaupan keskusteluissa nouse esiin.


Tärkeintä on, että aloitat!

Meiltä on kysytty, onko kirja vain naisille. Vastaus on: ei tietenkään! Kirja on kaikille, joilla on halua oppia tai edes perehtyä pintaremontointiin. Ajattelemme niin, että jos naisilla ei ole ollut ongelmia käyttää vaikkapa jokamiehen oikeuksia, ei varmasti 2020-luvun miehillä ole ongelmia lukea jokanaisen remonttikirjaa. Totuus on, että kukaan meistä ei synny remontoijaksi - kaikilla meillä on samat lähtökohdat ja ihan yhtä paljon on aloittelevia miehiä kuin naisiakin. On sitten kyse sukan neulomisesta tai auton korjauksesta, jostakin on aloitettava ja harjoitus tekee mestarin.

Taulujen ja verhotankojen kiinnitykseen löytyy kirjasta myös ohjeet.

Olen saanut lukemattomia viestejä teiltä, kuinka yksi kerää rohkeutta, toinen unelmoi joskus aloittavansa, kolmas on jo uskaltautunut varovasti kokeilemaan remontointia. Toivomme sydämestämme, että tämä kirja auttaa astumaan uudelle maaperälle, inspiroi, rohkaisee ja saa sinut aloittamaan. Sillä tärkeintä on, että aloitat <3


Kirjan kuvat: Linda Lappalainen ja Ofer Amir


Jokanaisen remonttikirjaa voi tilata mm.

Adlibris
Suomalainen kirjakauppa
Citymarket
Prisma
Otavan kirjakauppa
Kirja myynnissä myös mm. K-Raudoissa ympäri Suomen.


Kirjan mahdollistajina ja yhteistyökumppaneina toimivat: K-Rauta, Teknos Oy, C.E. Lindgren, Colornova Oy, Ryobi, Kiilto, Raksystems, BestLab, Pukkilan laatat, Fafa's, Isännöintiliitto, Krista Launonen/mielitila.fi ja Anna Kyyhkynen/Flock Oy.




Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com