Remontti 4/10: Keittiön siirto nurkkahuoneesta halliin

Uuden kodin remontin yksi isoimmista töistä oli keittiön siirto nurkkahuoneesta asunnon keskellä olevaan halliin, josta vesi- ja viemäriputket sekä poistoilmaputki vedettäisiin seinän takana olevaan kylppäriin. Vanhasta keittiöstä oli puolestaan tarkoitus tehdä kaksi makuuhuonetta lapsille niin, että keskelle vanhaa keittiötä tulisi seinä ja toiseen (uuteen) huoneeseen puhkaistaisiin ovi. Mutta ennen kuin mitään muutostöitä pystyi tehdä, piti asbestikartoituksen lisäksi teettää LVIS-suunnitelma ja saada lupa muutoksiin taloyhtiöltä.


Valmis keittiö entisessä hallissa.

Halli ennen remonttia.

Tälle seinälle tulisi keittiön vesipiste. Patteri puretaan pois.


LVIS-suunnitelman teko

Toimitin LVI-insinööritoimistoon pohjakuvat, suunnitelmani keittiön kuvat ja selostuksen, miten olin ajatellut eri toiminnot sijoittaa. Oli selvää, että vesipiste tulisi kylppäriseinälle, jolloin vesi -ja viemäriputkien vetäminen seinän läpi olisi todella helppoa. Poistoilmaventtiili tulisi myös samalle seinälle ja se yhdistyisi pesuhuoneen poistoilmaputkeen. Pitkälle seinälle tuleva liesi olisi aktiivihiilisuodattimella varustettu huoneilmaan palauttava induktioliesi, joten mitään katonrajassa kulkevaa poistoilmaputkea ei liesituulentinta varten tarvittaisi. 

Viikon kuluttua sain insinööritoimistosta sähköpostiini  piirustukset, joissa selvitettiin, miten muutos olisi toteutettavissa ja millaisia toimenpiteitä se vaatisi.


Vasemmalla vanha huonejärjestys, oikealla uusi remontin jälkeinen tilanne.

Halli makuuhuoneesta päin kuvattuna. Takana näkyy olohuone.

Taloyhtiön lupa muutoksiin 

Toimitin saamani suunnitelmat taloyhtiön hallitukselle yhdessä muutostyöhakemuksen kanssa, johon olin luetellut myös kaikki muut asunnossa remontoitavat kohteet. Voitko kuvitella, että sain hyväksynnän kolmessa päivässä. Olen kuullut kamalia tarinoita siitä, että tällaiset hakemukset jäävät johonkin taloyhtiölimboon ja niitä saa odottaa viikko-, tai jopa kuukausitolkulla, mutta onneksi vältyin siltä.

Helsingin kaupungin pienempien muutostöiden Z-lausuntoa ei tällaisessa muutoksessa tarvittu, koska kantaviin rakenteisiin ei ollut tarvetta kajota. Soitin toki vielä varmistaakseni asian. 

Näin ollen lupa taloyhtiöltä riitti. Sovimme vain teknisen isännöitsijän kanssa tarvittavista katselmuksista ennen-, välillä ja jälkeen remontin.

Ensimmäinen keittiöpiirros


Keittiösuunnitelma kirkkaana mielessä jo alusta lähtien

Näin sieluni silmin jo toisella asuntonäytöllä millaisen keittiön tilaan haluaisin, joten sen piirtäminen oli helppoa. Kaiken ytimessä ja lähtökohtana oli aikoinaan Seinäruusu-tapettikaupan sivuilta bongaamani tapetti, jonka mukaan tein muut materiaalivalinnat. Keittiön etulevyihin tulisi beige sävy, tasojen alla olisi tilavat laatikot kaappien sijaan, messinkivetimien muoto olisi T-kirjaimen mallinen ja kaapistojen päälle tulisi vaalea kvartistaso. Messinkinen kaunis hana toimisi katseenvangitsijana valkoisen komposiittialtaan kanssa. Olipa minulla mielessä jo valmiina valaisimetkin pitkän tason päälle. Liesi valaisimien alla olisi kauan toivomani Bora M Pure.



Tapetti seinällä on pyyhittävä, joten pienistä roiskeista ei ole huolta.

Keittiön asennus

Remonttiaikatauluni oli tiukka, koska minulla oli vain kuukausi aikaa, ennen kuin vanhasta kodista piti kantaa tavarat uuteen osoitteeseen. Normaalisti keittiön toimitusaikataulut ovat useita kuukausia, mutta löysin Helsingissä toimivan Kehäkalusteen, jolla on vieläpä oma tehdas Helsingin Malmilla. Tämä perheyritys pystyi toimittamaan nopealla aikataululla kaikki keittiön kaapit sekä jokaiseen makuuhuoneeseen tulevat mittatilausvaatekaapit toivomassani ajassa.

Ennen asennusta maalasin hallin katon ja seinät sekä asensin kahdelle vastakkaiselle seinälle tapetin.

Kaapistot ja laatikot tulivat kasattuina.


Vesi- ja viemäriputket vedettiin seinän läpi pesuhuoneen puolelle.

Sähkökaapelit molemmille seinille kuljetettiin sähkökeskukselta katonrajaa pitkin ja ne laskettiin kaapistojen taakse kahdesta huoneen nurkasta. Varsinkin uunia ja liettä varten vedettävät kaapelit olivat normaalia sähköjohtoa paksummat. Koko asuntoon tehtiin mittava sähköremontti, joten piuhaa ja kaapelia upposi asuntoon kelatolkulla ja parhaimmillaan päivisin oli hommissa kolme sähköasentajaa samanaikaisesti. 

Sähkökaapelit vedettiin katonrajaa pitkin hallin seinille ja laskettiin nurkista alas.

Keittiön asennus itsessään oli myös sujuvaa, koska kalusteet tulivat valmiiksi koottuina. Vain beige (värin nimi oli Taupe) etulevymateriaali piti tilata ulkomailta, joten sitä piti odotella pari viikkoa. Tärkeintä kuitenkin oli, että sain muuttolaatiko purettua ja tavarat paikoilleen aikataulussa - ja siihen hommaan ei kaappien etulevyjä edes tarvittu.

Kvartsitasoon tehtyihin reikiin upotettiin liesi, pesuallas ja sähköpistokkeet.

Kvartsitaso saapui kaksi viikkoa kaappien asennuksen jälkeen. Yleensä viimeinen mittaus tasoa verten tehdään silloin, kun kaapit ovat seinässä kiinni, jotta mittaustulos on mahdollisimman tarkka. Tasoon upotettiin sähköpistokkeet ja niitä varten tehtiin erilliset reiät induktiolieden ja pesualtaan reikien lisäksi. Koska seinällä oli tapetti, halusin kvartsista parikymmensenttisen noston seinälle, joka suojaisi tapettia pahimmilta roiskeilta. 



Katonrajassa ja nurkassa näkyvät sähkökaapeleiden kotelot. 

Lopputulos

Keittiöstä tuli juuri sellainen, kuin asuntonäytöllä olin sen kuvitellutkin olevan. Asunnon keskellä olevasta hallista kehkeytyi kodin sydän, jossa keittiö on luonnollisesti omimmillaan.

Ja mitä sitten vanhasta nurkkahuoneen keittiöstä tuli? Muutoksessa tuohon tilaan rakennettiin väliseinä ja toiseen huoneeseen puhkaistiin ovi, nyt tilassa on on kaksi makuuhuonetta lapsille.


Vasemman puoleinen oviaukko on uusi. Vanhaan keittiöön kuljettiin oikealla olevasta ovesta.



Keittiön kaapit, taso, vetimet: Kehäkaluste Oy
Induktioliesi: SAVO Bora M Pure, jossa integroitu liesituuletin
Hana: Mora INXX soft (harjattu messinki) 
Maalit: Uula Color





Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com