Uuden kodin remontti 3/10: Seinien maalaus ja sävyjen valinta

Kaupallinen yhteistyö Uula Colorin kanssa (huom. alekoodi tekstin lopussa!). Maalisävyjen valinta remontin tuoksinassa on aina yhtä innostavaa, koska nuo valinnat ratkaisevat, millainen fiilis uuteen kotiin laskeutuu. Itse olen hyvin intuitiivinen päätöksentekijä ja en pahemmin jää pähkäilemään, vaan luotan tunteeseen. Nopeissa valinnoissa on myös jotain jännittävää - vasta myöhemmin selviää tuliko sitä lopulta valittua oikein...


Valkoisen sävyjä tarjolla on lukematon määrä, meille valikoitui väriksi "Pouta"


Uulan muovittomat ja päästöttömät maalit

Kotimaisen Uula Colorin maalit ovat minulle tuttuja monesta edellisestä projektista. Varsinkin  parin vuoden takaisessa mökkiremontissa hengittävät perinnemaalit, niin ulko- kuin sisäpinnoille, olivat ainoa oikea valinta. Kaupunkiasunnossa pidän erittäin tärkeänä ominaisuutena sitä, että maalit ovat muovittomia ja päästöttömiä. Näinä aikoina ei voi liikaa korostaa ekologisia, turvallisia  ja luontoa kunnioittavia tuotteita.


Sisäkattojen maalaus voi saada kaikista apuvälineistä huolimatta niskat jumiin


Maalisävyjen valinta

Kaupanteosta heti seuraavavana päivänä tepsuttelin huoneesta toiseen sävykartta käsissäni ja tein isojen linjojen päätökset. Tunnustelin ensin huoneen fiilistä ja mietin sinne tulevia huonekaluja. Esimerkiksi olohuoneeseen olin jo ostanut kaksi ruskeaa sohvaa, joten halusin, että olohuoneen maali matchaisi niihin mahdollisimman hyvin. Vihreän sävyt ovat olleet pitkään lemppareitani, joten sillä sävyvalikolla pysyttiin uudenkin kodin olkkarissa. Vihreä väri rauhoittaa, tuo syvyyttä huoneeseen ja luo lempeän tunnelman.


Olohuoneen vihreä väri on Uulan "Niitty"


Valon lähteet ja suunnat on hyvä ottaa myös huomioon, sillä esimerkiksi pohjoisen puolella huoneet pysyy hämärämpinä kuin etelän puolella. Myös keinovalon sävyt ja voimakkuudet vaikuttavat väreihin seinillä. Jos oikein varman päälle haluaisi tehdä, paras olisi maalata pienet näytekaistaleet seiniin ja katsoa, miten väri elää huoneessa ja mahdollisesti muuttuu päivän mittaan.

Lapset saivat jokainen valita omaan huoneeseensa itseään miellyttävät sävyt. Aika rauhallisilla ja turvallisilla väriskaaloilla niissäkin liikuttiin, mikä osin jopa yllätti minut. Suosin itse usein tehosteseiniä, koska niillä saa luotua elävyyttä huoneisiin ja pienikin määrä väriä tuo jo kivaa vaihtelua.


Lapsen valitsema siniharmaa sävy "Sade"



Himmeä, puolihimmeä, puolikiiltävä vai kiiltävä?

Himmeäpintainen maali on ihana vaikkapa makuuhuoneessa ja olohuoneessa, mutta itse valitsen usein puolihimmeän maalin ihan siitä syystä, että pyyhittävä pinta on käytännöllinen. Vaikka kotona ei enää asu mitään pikkulapsia, niin aina sitä kuitenkin sattuu ja tapahtuu. Se, että voi pyyhkäistä kostealla siivousliinalla jäljet pois, helpottaa arkista elämää huomattavasti. Myös paikkamaalaus sujuu paremmin puolihimmeän maalin kanssa.


Tyttären beige tehosteseinä sävyssä "Sahara"

Maalattavia pintoja asunnossa oli paljon, ja jokainen katto sekä seinä piti maalata pariin kertaan. Suunnittelin maalausjärjestyksen niin, että pystyin työskentelemään useammassa huoneessa samaan aikaan - kun yksi huone kuivui, työstin jotain muuta huonetta sillä välin, eikä aikaa tuhlaantunut turhaan odotteluun.


Pienin lapsi valitsi huoneeseensa Uulan sävyn "Kaste", jolla maalattiin kaikki seinät.

Ensin maalataan katot ja sitten tulee se kiva osuus, eli seinät

Kattojen maalaus on maalaushommissa ensimmäinen vaihe ja siinä saakin niskat yleensä kivasti jumiin, mutta sen jälkeen kaikki muu onkin pelkkää hauskanpitoa. Mikään ei ole parempaa, kun nähdä jonkun uuden värin peittävän alleen likaisen valkoisen vanhan seinän. Jo muutamassa tunnissa saa valtavan muutoksen aikaan.


Tämä kesä on on ollut harvinaisen helteinen, ja vaikka olen remontoidessa hikoillut kuin pieni eläin 24/7, on ilma ollut oivallinen maalien kuivumisen suhteen. Kauhistuttaa ajatella, kuinka piinallista olisi ollut, jos ajankohtaan olisi osunut oikein kostea sadeviikko.



Maalikaukalon päälle voi laittaa muovipussin, näin ei tarvitse pestä kaukaloa.


Muutama vinkki maalaukseen

  • Pyöräytä muovipussi maalikaukalon päälle ja kaada siihen päälle maali. Kun työ on suoritettu, kääräise vain muovipussi pois ja säästyt vaivalloiselta kaukalon pesulta.
  • Maalauskertojen välissä kääri telat ja pensselit tiukasti muovipussiin, etteivät ne kuivu, näin saat pidettyä työvälineet valmiudessa, eikä niitä tarvitse pestä maalauskertojen välillä.
  • Kun teet tehosteseiniä tai maalaat värillisellä maalilla, rajaaja on paras apuri. Saat helposti ja nopeasti kauniit valorajat, ilman sotkuisia tai epätasaisia viivoja.
  • Säilytä vanhat ja kuluneet lakanat tai pyyhkeet maalauskertoja varten. Ne on helppo levittää lattialle ja niitä on kevyt siirrellä, varsinkin jos tulee äkillisiä maalaushommia tai suojapaperin levittäminen tuntuu ylimitoitetulta toimenpiteeltä.


Alekoodi Uula Colorin verkkokauppaan

Saat nyt koodilla: yhdennaisenarmeija24 sisämaaleista 15% alennuksen Uula Colorin verkkokaupassa (ei sis. maalausvälineitä). Koodi on voimassa vuoden 2024 loppuun asti.






Kommentit

  1. Kiitos tästä kauniista tekstistä, jossa jokainen maalausvaihe on kuvailtu niin lempeästi ja huolella. On ihana huomata, kuinka sydämellä ja tunteella olet tehnyt valinnat, jotka tuovat kotiin rauhallisuutta ja lämpöä. Sinun kirjoituksesi todella inspiroi ja rohkaisee tarttumaan siveltimeen rakkaudella ja huolellisuudella. Olet onnistunut tuomaan esiin juuri sen, mikä tekee kodista kodin: harmonian ja kauneuden, jotka ilahduttavat jokaista päivän hetkeä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija3. syyskuuta 2024 klo 21.20

      Kiitos kauniista viestistä <3

      Poista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com