Uudet ikkunalaudat

Ikkunalaudoille on ihanaa asetella kukkia, kynttilöitä ja koriste-esineitä. Meillä olohuoneen ikkunalaudat olivat edellisen asukkaan toimesta tehdyt ja tiensä päässä. Kalustelevystä rakennetut laudat olivat pahasti kuluneet ja rumat ruuvit pinnassa antoivat hutiloidun kuvan.



Ikkunalautoja tehdessä on hyvä muistaa alla oleva patteri ja paloturvallisuus, tuleehan ikkunalauta usein suoraan patterin päälle. Patterin yläpuolelle on jäätävä riittävästi tilaa lämpimälle ilmalle.

Ikkunalautavaihtoehtoja on useita. Levyn voi asentaa olemassa olevan pinnan päälle tai kiinnittää alle hyllynkannattimet.

1. Liimapuulevy
Liimapuu on hyvä ikkunalautamateriaali, joka pitää käsitellä joko öljyllä tai lakalla, jotta se kestää mahdollista kosteutta.

2. MDF-levy
MDF-levy on myös hyvä vaihtoehto. Levyjen pitäisi olla vähintään 16 millin paksuisia, jotta ne eivät halkea kosteuden vaikutuksesta. MDF-levyjen päälle suositellaan käsittelyä (öljyä tai lakkaa), mutta ne on myös helppo maalata. Jos patteri on aivan suoraan alla, levyistä löytyy ritilävaihtoehtoja, jotka päästää lämpimän ilman läpi.

3. Lattialaatat
Jos alusta on tukeva, kovan ja kestävän ikkunalautapinnan saa tehtyä lattialaatoista. Alle vain tukeva levy, jonka päälle on hyvä laatoittaa.

4. Muut
Lisäksi hyviä pitamateriaaleja ovat marmori, liuskekivi ja vaikkapa laminaatti.

Vanha ikkunalauta oli rujon näköinen.

Tässä on poistettu vanha lauta uuden tieltä.

Päädyin itse tällä kertaa valmiiseen MDF-ikkunalautaan, jota myydään eri pituisina paketteina rautakaupoissa. Sahattavaa minulle tulisi 190 cm pitkästä ikkunalaudasta vain 1 cm, ei paha hukkapala!

Sentin sahaus oli aluksi haastavaa ja lähdin kokeilemaan jyrsimistä työkaluvarastostani löytyvillä sahoilla. Normaalit sahat olivat tietenkin aivan liian järeitä ja lopulta oivalsin, että paras saha MDF-levyyn olisi rautasaha. Sillä sain aikaiseksi erittäin siistin jäljen ja sahaus sujui vaivatta.

Alkuun kokeilin tavallista sahaa, mutta rautasaha oli paras valinta.

Sahatut ikkunalaudat olivat millilleen oikean kokoiset. Lisäsin alle rakennusliimaa ja asetin uudet laudat tukevasti karmien väliin. Etureunan alle alle ruuvasin vielä siistin valkoisen listan, joka tukisi lautaa, ettei se pääsisi keikahtamaan.

Valitsemieni lautojen etureuna oli valmiiksi huoliteltu, mutta jos teet jostain muusta materiaalista, on hyvä siistiä etureuna esimerkiksi reunanauhalla.

Raot saa siistiksi ja huolitteluksi akryylimassalla. Itse en sitä käyttänyt, koska lauta oli täysin istuva koloon ja mitään häiritseviä rakoja ei jäänyt.

Helposti ja kohtuuhinnalla ikkunoiden ilme muuttui siistimmäksi. On jälleen ilo asetella kukat ja kynttilät uudelle ikkunalaudalle.





Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com