Kalkkimaali ja vanhojen kalusteiden uudistaminen

Aika moni on löytänyt kalkkimaalin ja huomannut, kuinka helppoa vanhojen kalusteiden uudistaminen voi olla. Entiset valuvat ja voimakkaasti tuoksuvat kalustemaalit ovat enää vain ikävä muisto.

Kalkkimaali on oikeastaan liitumaalia, koska sisältää liitua kalkin sijaan. Kalkkimaali on suomennettu alunperin väärin sanasta chalk paint, joka tarkoittaa oikeasti suomeksi liitumaalia. 






Kalkkimaalilla voi maalata mitä tahansa kuivaa ja puhdasta pintaa aina huonekaluista, leluihin, kukkaruukkuihin, seiniä, kattoa, tiiltä, betonia ja kangasta unohtamatta. Parhaiten kalkkimaali sopii sisämateriaaleihin, mutta ulkomaalejakin on saatavilla. Materiaalivalinnan helppouden lisäksi kalkkimaalilla on muitakin etuja: pinnat eivät tarvitse välttämättä esikäsittelyä, maali on peittävää ja nopeasti kuivuvaa. Maalimerkkejä on useita ja ne ovat hajuttomia ja vesiohenheisia.


Maalaus

Vaikka kalkkimaalaus ei tarvitse erityistä esikäsittelyä, usein parhaimman lopputuloksen saa kevyesti hiomalla maalattavan pinnan.

Itse maalauksen voi tehdä siveltimellä, telalla tai sienellä.
Suosittelen hankkimaan laadukkaan siveltimen kauniin jäljen saamiseksi.

Lyhytnukkaiset huopa- ja vaahtomuovitelat sopivat hyvin isojen pintojen maalaukseen, kuten esimerkiksi pöytien ja kaappien maalaukseen. Pitkänukkainen tela taas sopii seinien sekä kattojen maalaukseen. Sienellä puolestaan voi töpöttää vaikkapa sabluunan avulla kuvioita pintaan.

Kalkkimaali kuivuu liitumaisen himmeäksi. Pinnan voi maalata uudemman kerran päälle tai hioa rustiikkisen näköiseksi. Myös erilaisilla vahoilla pystyy käsittelemään pintaa eri näköiseksi. 
Jos pinta jää jostain syystä epätasaiseksi, on se helppo korjata joko kevyesti hiomapaperilla hiomalla tai märällä rätillä hankaamalla.

Pinnan viimeistely

Vaha antaa kalkkimaalille suojaavan pinnan likaa ja kulutusta vastaan. Erilaisilla vahavaihtoehdoilla voi myös leikitellä mielin määrin ja saada uudenlaista eloa pintaan.  Kovan kulutuksen pinnoille lakkaus on parempi vaihtoehto. Lakan voi lopuksi halutessaan vielä vahata. 

Muutama asia muistiin

  • Jos maalaat tummaa käsittelemätöntä puuta: mäntyä, tammea tai petsattuja kalusteita, voi kalkkimaalin läpi tulla tummentumia puun happojen vuoksi. Tummentumien estoon voit käyttää kalkkimaaleille tarkoitettua pohjamaalia tai pohjustusainetta.
  • Kalkkimaali kuivuu nopeasti. Jos lähdet liian myöhään korjailemaan maalausjälkeä, pinta voi jäädä rumaksi. Mielummin anna ensin maalin kuivua ja maalaa sitten uudelleen siisti pinta.



Kommentit

  1. Itselleni onkin ihan uusi tuttavuus tuollainen kalkkimaali. Mainitsit noita ulkomaaleja, onkohan ne kuinka kestäviä? Meillä on ensi kesänä edessä traktorihallin teollisuusmaalaus, mutta samalla haluaisin myös hieman piristää leikkimökkiä sekä terassia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija21. tammikuuta 2021 klo 11.56

      En ole itse ulkomaaleja vielä käyttänyt, mutta rautakaupoissa olen niitä nähnyt useampia ulkokalusteiden maalaukseen. Nyt en ole ihan varma, olisiko jopa leikkimökin maalaukseenkin sopivia. Tämä pitääkin tarkistaa :)

      Poista
  2. En tiennytkään, että kalkkimaali on niin nopeasti kuivuvaa. Täytyy pitää mielessä, jos tulee joskus käytettyä. Meillä olisi myös maalailut odottamassa, tosin me aiomme märkämaalata vanhat rautaportaat. Ovat niin kulahtaneet että tarvitsevat uutta ilmettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yhden naisen armeija16. lokakuuta 2021 klo 4.01

      Kuulostaa hyvältä! Tsemppiä porrasoperaatioon, niistä tulee varmaan hienot!

      Poista

Lähetä kommentti

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com