Remontti 10/10: Yksityiskohdilla on merkitystä

Heti uuden kodin remontin alkuvaiheessa päätin, että tällä kertaa olisi muutamia pieniä ja näkyviä asioita, joihin erityisesti panostaisin. Halusin muun muassa korkeat jalkalistat, pyöreät ja retromalliset sähkökalusteet sekä jykevät keittiön tasot. Remontin aikana budjetti paukkui alkuperäisestä ja olin jo aika ajoin peruuttamassa yllä olevat suunnitelmani, mutta lopulta päätin kuitenkin ne toteuttaa. Tällä kertaa en tinkisi pienistä yksityiskohdista.

Pistorasia sinisellä seinällä
Yhdeksän senttiset jalkalistat ja pyöreät pistorasiat olivat pitkäaikainen haaveeni.

Miten kaunis valokytkin voi olla?

Uuteen kotiin piti alunperin tehdä vain vähän sähkötöitä. Lähinnä keittiön siirto nurkkahuoneesta halliin vaati lisäpistorasioita ja kaapelivetoja. Lisäksi piti tarkistaa huoneiden valaisinpistorasioiden sähkövedot. No, olisi toki pitänyt arvata, että vanha talo kun on kyseessä ja kuolinpesältä ostettu asunto, niin lopputuloksena koko asunnon sähkövedot piti uusia. Siis aivan kaikki ja ihan joka nurkkaan. Tässä vaiheessa jo valmiiksi yläkanttiin laskemani sähköremonttibudjetti oli jo kolminkertaistunut alkuperäisestä laskelmasta. 

Joku muu olisi ehkä tässä vaiheessa peruuttanut yhteensä neljänkymmenen pistorasian ja valokytkimen tilauksen, mutta minä päätin pitäytyä suunnitelmissani ja Renovan kauniin pyöreänmalliset sähkökalusteet asennettaisiin meille, oli mikä oli. Enää ei voinut perääntyä.


Valokytkin on kuin koru <3


Kruunkytkin keittiössä, jossa on useampia valonlähteitä.


Luksuksen tuntua lattialistoilla

Toinen haaveilemani yksityiskohta liittyi jalkalistoihin. Halusin uuteen kotiin kerrankin korkeat ja massiiviset listat, mielellään hieman koristeelliset, puiset ja ainakin yhdeksän senttiä korkeat. 

Yllätys oli, että kivoja ja edes jotenkin kohtuullisen hintaisia listoja oli todella vähän tarjolla. Joko listojen profiili oli todella tylsä tai sitten niissä todella kauniissa kappaleissa hinta huiteli sellaisissa sfääreissä, että ostopäätöstä oli mahdoton tehdä. Listojen takana piti olla myös johtourat sähköjohdoille. Lopulta valinta osui vain vähän budjetin ylittävään malliin ja sain kuin sainkin itseäni miellyttävät kartanotyyliset lattialistat.


Vanhan talon seinät ovat kiemuraiset ja vinot. Listan ja seinän väliin jäänyt rako täytettiin akryylimassalla.


Satsaus keittiötasoihin

Kolmas pitkäaikainen toiveeni oli kestävä ja näyttävä työtaso keittiöön. Tasoalaa tulisi paljon, mutta keittiön keskeisen sijainnin vuoksi halusin, että tasot olisivat tällä kertaa kauniit, kulutusta kestävät ja jykevät. Pallottelin valintaa kvartsi- ja keraamisen tason välillä.

Keraaminen taso vs. kvartsitaso

Keraaminen taso kestää muun muassa kuumuutta paremmin, tasolle voi laskea jopa kuuman kattilan ilman, että pinta vaurioituu. Taso on myös naarmuuntumaton ja näin hyvin helppohoitoinen. Keraaminen taso valmistetaan saven, hiekan ja muiden materiaalien seoksesta ja poltetaan 1200 asteessa. Keraaminen taso jäljittelee luonnollista marmoria tai kvartsiittia.

Kvartsityötaso on niin ikään kestävä, ja lisäksi nollahuokoinen pinta on hygieeninen käytössä. Taso kestää kuumuutta, mutta sille ei voi kuitenkaan laskea kuumia pannuja suoraan. Kvartsitaso on valmistettu luonnollisesta kvartsista, joka on maankuoren kovimpia materiaaleja. Tasossa kvartsikiteet on sidottu hartsilla ja muilla sideaineilla. 

Kvartsitaso lähti tilaukseen 

Kuoseja ja pintoja oli vaikka millä mitalla, mutta tällä kertaa silmäni kiinnittyi yksinkertaiseen valkoiseen kvartsitasoon. Marmorikuviointi olisi ollut vähän liikaa keittiön voimakkaan tapetin kanssa ja väriyhdistelmienkin kanssa olisi pitänyt olla kieli keskellä suuta, ettei taso hyppäisi väärällä tavalla silmille. Näin ollen yksinkertainen olisi nyt kaunista.


Seinälle tehtiin vielä 20 cm korkea nosto kvartsista.


Pinta on helppo pitää puhtaana ja siistinä.

Rahalle vastinetta?


Jos olisin nämä erikoishankinnat korvannut tyypillisillä perusmateriaaleilla, olisin säästänyt heittämällä useamman tonnin. Mutta, joka ikinen kerta kun napsautan valot päälle, laitan läppärin virtapiuhan pistorasiaan, pyyhin keittiön tasoilta leivänmurusia pois tai istun illalla kynttilän loimottavassa valossa ja katson kuinka velo hyppii seinillä yli jalkalistojen, kiitän valintojani. Ne oikeasti hivelevät silmääni ja tekevät tyytyväiseksi. Eli kyllä, hankinnat ovat tuoneet rahalle vastinetta.


Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com