Mökkiremontti: Ensimmäiset huolehdittavat asiat
Vappuaattona tein kaupat omasta puuhamaasta, vanhasta 1930-luvun talosta, isolla puutarhatontilla. Uusi kesäpaikkani sijaitsee mansikkatilan ja viljapeltojen suojaisessa kainalossa, kuitenkin sopivan ajomatkan päästä kotoa.
Ihastuin heti ensimmäisellä näytöllä vanhan talon tunnelmaan. Rakennuksen on puuseppä Lauri Aalto aikoinaan rakentanut itselleen, yläkerta on lisätty 1970-luvulla. Tilaa talossa on yövyttää useampikin perhekunta, makuuhuoneita on kolme ja neliöitä on lähes sata. Erillinen saunarakennus pukuhuoneineen ja puuvajoineen on sekin söpö, ränsistyneestä ulkonäöstään huolimatta.
![]() |
Lempinäkymä. Keittiön pöydän ääressä kirjoittelen remontti- ja muistilistoja. |
Remonttilista oli heti alkuun aikamoinen - molemmat rakennukset huusivat huoltomaalausta, sisätilojen pinnat ylleen maalia, tapettia, lattiapintaa, rapsutusta ja puhdistusta. Saunarakennuksen pimeät sisätilat valoisampaa ilmettä. Valtava puutarhatontti ei sekään jättäisi lomalaista rauhaan, vaan alkuun pitäisi tehdä jos jonkinmoisia puutarhatöitä. Päässäni vilisi muisti- ja tehtävälistoja sekä materiaalivalintojen valikkoja jo ennen kauppakirjan allekirjoitusta - ah, mitä kaikkea haluaisinkaan tehdä ja materiaalitkin olivat jo tiedossa.
![]() |
Uulan Petrooliöljymaalilla maalattu seinä hivelee silmää. |
Mutta ensin olisi hoidettava pakolliset valmistelutyöt, jotta sisäänajo uuteen kesäkotiin olisi ylipäätään mahdollinen. Uuden mökinomistajan on aloitettava aivan perusasioista, kuten haitta-ainekartoituksista, kaivon kunnostuksesta, nuohouksesta, harmaavesijärjestelmien tarkistuksesta ja sähkötöistä.
Vanhassa talossa, jonka remonttihistoria on hämärän peitossa, on ensimmäiseksi tehtävä kartoitus, onko purettavissa tai työstettävissä kohdissa käytetty aineita, jotka vaativat ammattilaiset paikalle. Asbestia käytettiin aina vuoteen 1994 asti, ja sitä voi olla niin muovimattojen liimoissa, laasteissa, sauma-aineissa kuin erilaisissa levyissä ja eristeissä. Asbesti oli aikansa ihmeaine ja sitä laitettiin aivan joka paikkaan. Ikävä puoli on, että asbestikuidut ovat näkymättömiä ja hajuttomia, ja ne kulkeutuvat hengityksen mukana keuhkoihin, aiheuttaen siellä tuhoa 10 - 20 vuoden jälkeen. Koskemattomana asbesti ei ole vaarallista, mutta koska aioin purkaa sieltä sun täältä rakenteita ja pinnoitteita, oli tärkeää myös saada selvyys, pitääkö jossain kohdin olla varovainen ja kutsua ammattipurkajat paikalle. Rakenteita, joissa on käytetty asbestia, ei missään tapauksessa saa itse purkaa ja vuonna 2016 säädetty laki velvoittaa tekemään asbestikartoituksen kaikissa ennen vuotta 1994 rakennetuissa kiinteistöissä.
![]() |
Raksystemsin Antti ottamassa näytettä rappusten listasta, jossa voi olla haitta-aineita. |
Raksystemsin ja Bestlabin kartoituksen tuloksena kävi ilmi, että laatoitukset, muovimaton liimat, rappusten muoviset kulmalistat olivat kaikki puhtaita. Kuitenkin saunasta, kiukaan yläpuolelta, löytyi vanha asbestilevy ja talon ulkovuorauksen alla on käytetty pikipaperia (tuoksuu ratapölkylle). Pikipaperi voi päästää ilmaan vaarallisia PAH-yhdisteitä, mutta tässä meidän tapauksessamme aikaa on kulunut jo niin kauan asennuksesta, ettei vaaraa tai haittaa ollut, ja ulkoseinän rakenteisiin ei ollut tarkoitus koskea. Saunan kiukaan yläpuolella oleva asbestilevy sai myös jäädä paikalleen, koska sitä en aikonut purkaa.
![]() |
Kaivon huolto oli yksi tärkeimmistä asioista. |
Juoma- ja pesuvesi on tietenkin olennainen ja tärkeä osa elämistä. Ruskea kaivovesi haisi ja näytti pahalle ja oli täysin käyttökelvotonta, suorastaan ällöttävää. Kaivo puhdistettiin ja kunnostettiin yhden päivän aikana ja tällä hetkellä minulla on yhdeksän metriä syvä kaivo täynnä täydellistä ja kirkasta juomavettä. Katso tästä, miten kaivohuolto tehtiin.
![]() |
Välillä on otettava tuumaustauko, ennen seuraavan homman aloittamista. |
Vanhoissa taloissa sähkövedot voivat tuottaa harmaita hiuksia, niin myös tässä meidän talossa. Erilaisia pintavetoja menee siellä täällä, pistokkeita on lisätty kerroksittain, mutta seasta löytyi myös maadoittamattomia pistokkeita. Samassa huoneessa ei saisi olla rinnakkain maadoitettua ja maadoittamatonta rasiaa. Sähkömiehen käynti olisi siis väistämätön.
![]() |
Nokivexin nuohooja Mikaela työn touhussa. |
![]() |
Puuhellalla lämmittää hetkessä alakerran. Musta Lintu Saviverstaan laatat kruunaavat seinän. |
Kappale sisältää mainoslinkin*
Vaikka talossa on puuhella ja takka, syksyn viilenevinä iltoina varmasti tarvittaisiin myös huoneiden pattereita lämmitystalkoisiin. Sähkösopimusta tehtäessä on aina syytä syytä kilpailuttaa yhtiöt, kuten vaikka sahkon-kilpailutus.fi -sivustolla*, sillä hyvällä sopimuksella säästää pitkän pennin lämmityskuluissa. Näin ei tarvitse koko ajan stressata, kun patterit pitävät peruslämpöä yllä.
Mutta entä sitten ne remontit?
Olen tähän mennessä tapetoinut neljä huonetta Tapettitehtaan perinteisillä paperitapeteilla. Jokaisessa huoneessa on oma teemansa - on appelsiinihuone, lintuhuone ja ruusuhuone. Katso täältä talon tapetit ja asiaa paperitapetoinnista.
![]() |
En tiedä kumpi rakastaa Tapettitehtaan tapetteja enemmän, minä vai kissa. |
Olen käyttänyt lukuisia (lue: tooooodella monia) päiviä vanhojen tapettien irrotukseen, jotta sain maalia joihinkin seinäpintoihin. Ulkopintoja rapsutin varmaan yhteensä viikon, jotta ne oli homesuojattavissa sekä pohja- ja pintamaalattavissa Uulan maaleilla. Maalipinta oli todella huonossa kunnossa. Saunarakennus sai myös Uulan keittomaalilla uuden pinnan ja siitä tuli oikein ihana.
Saunan pimeän ja ruman pukuhuoneen paneloin 14-vuotiaan tyttäreni kanssa ja laitoimme paneelien pintaan kauniin Uulan saunakuullon. Vanhat ikkunat on rapsuteltu, kitattu ja pellavaöljymaalattu. Lautalattioiden punaisenruskea sävy vaihtui huoneissa vaaleanharmaaksi. Rappusten muovimatot on poistettu ja portaat hiottu sekä maalattu. Puuhellan ympärillä olevat vanhat kaakelit on irrotettu ja pintaan on tällä hetkellä asennuksessa kauniit Musta Lintu Saviverstaan käsintehdyt kaakelit.
![]() |
Käsintehdyt kaakelit reunustavat puuhellaa molemmin puolin. Toinen puoli on vielä työn alla. |
Talon alapohjan tuuletusta varten on piikattu uusi tuuletusaukko sokkeliin ja saunan peltikatonkin olen pessyt, jos sen ehtisi vielä maalata ennen syyssateita. Isoon eteiseen tulee pakastava sisäkäymälä. Seinät vessan ympäriltä vielä puuttuvat, niiden rakennus alkaa kohta.
Näistä kunnostustoimista on tulossa vielä omat bloginsa, niin paljon kerrottavaa ja käytännön vinkkejä on karttunut. Kunhan saan vaan kaiken tehtyä. Onneksi olen lähtökohtaisesti vähäuninen. Hyödynnän mm. aamun aikaiset tunnit, kun lapset vielä nukkuvat, erilaisiin remonttitöihin. Niin tänäkin aamuna.
Voit seurata Instagramin kohokohdista @yhdennaisenarmeija mökin kunnostusta ja remonttia.
![]() |
Saunarakennus huoltomaalauksen jälkeen. Katto odottaa vielä käsittelyä. |
Näinhän se käy, kun itse osaa remontoida. Hienoa, että kaivostakin saa nyt yhden päivän töillä hyvälaatuista vettä. Meidän pitäisi myös uusia mökillä harmaavesi- ja vedenpuhdistusjärjestelmää. Olen miettinyt tällaista Uponor WehoPuts -systeemiä.
VastaaPoistahttps://www.talomen.fi/wehoputs
Meidän mökille asennettiin harmaavesijärjestelmä keittiön tiskivesille ihan hiljattain. Tästä ajattelin kirjoitella oman blogin lähiaikoina. Valitsin aWater-puhdistamon, lisätietoa täältä: https://www.yip.fi/
PoistaKiitos tästä. Mielenkiintoista seurata. Meillä tuo asbestikartoitus edessä. Hieman jännittää. Kyse myös todella vanhasta talosta. Parempi kuitenkin olla varma kuin katua jälkeenpäin.
VastaaPoistaJuuri näin, asianmukaiset kartoitukset kannattaa kyllä aina tehdä. Tsemppiä urakkaan 😊
VastaaPoista