Retrojääkaappi saapui taloon

Kaupallinen yhteistyö Severin Suomi kanssa.
Olen vuosia ihaillut pyöreäkulmaisia retrojääkaappeja, jotka ovat sisustuselementtejä jo itsessään. Lähes 80-vuotiaan asuntoni keittiö on kaikin puolin toimiva ja kunnossa, mutta valkoinen perusmallinen jääkaappipakastin on ollut tilaan vääränlainen. Kun kaappi alkoi keväällä köhiä vanhuuttaan, oli aika katsoa uutta kylmälaitetta tilalle.


Retrokaapin kokonaistilavuus 250 litraa.

Saksalainen Severin on valmistanut kodin pienlaitteita lähes 130 vuotta ja monelle merkki on tuttu ainakin leivänpaahtimista, kahvinkeittimistä tai silitysraudoista. Voi tulla yllätyksenä, että Severinillä on mallistossaan useampi retromallinen jääkaappi, ja monessa eri värissä. Hinnaltaan Severin edustaa edullisempaa tasoa, mihin retrojääkaapeissa on totuttu.

Mihin ominaisuuksiin tulisi kylmälaitteissa kiinnittää huomiota?

Kylmälaitteitden keskimääräinen käyttöikä on noin 10 vuotta. Toki ikähaarukka voi vaihdella suuntaan tai toiseen, joskus jopa usealla vuodella. Jääkaappeja ei tule hankittua kovin usein, joten uutta laitetta ostaessa on hyvä miettiä muutamia asioita, jotta yhteiselo on sitten mahdollisimman mieluista.

Varmasti tärkein kriteeri kylmälaitetta valittaessa on oma käyttötarve: paljonko säilytystilaa tarvitaan, onko vihanneslokerolle tarvetta, entä pikapastuslokerolle? Minkä kokoinen kaappi mahtuu keittiöön ja millaiseen tilaan se ylipäätään tulee?

Ylivoimaisesti suosituimmat mallit, jopa 90% myydyistä kylmälaitteista, ovat valkoisia tai teräksen värisiä. Sopivathan ne keittiöön kuin keittiöön. Retromallisten kylmälaitteiden markkinat ovat yleisesti ottaen pienemmät, mutta sitten on aina iso joukko meitä, jotka unelmoivat jääkaapista, joka on silmänilo jo itsessään.


Jääkaapin mitat ovat 186,5 x 54,5 cm
Jääkaappipakastimen mitat ovat 186,5 x 54,5 cm, kaapin syvyys on 65,8 cm.

Energiankulutus

Sähkön hinnan noustua myös energiankulutus kiinnostaa entistä enemmän. Vanhat jääkaapit vievät enemmän energiaa, koska kylmyyden ylläpito vaatii vanhoilta laitteilta enemmän ponnistelua, kuin uusilta. Vuositasolla tämä voi näkyä myös sähkölaskussa.

Yleisesti ottaen jääkaappipakastin vie energiaa 200 kWh;sta ylöspäin. Energiatehokkuus on tyypillisesti näissä laitteissa D ja F:n välillä (asteikolla A - G) johtuen pakastimesta.

Retrojääkaapin äänitaso on 40 dB
Retrokaapin energialuokka on E ja kulutus 219 kWh/vuodessa.

Huolto

Omaa jääkaappia (vaikka olisi uudempikin) kannattaa säännöllisesti huoltaa ainakin sen verran, että takaosan pölyt tulee putsattua kerran vuodessa. Näin varmistat sen, että jääkaapin takana lauhduttimena toimiva ritilä ei tukkeudu pölystä ja siten lisää kulutusta.

Toki kannattaa kuunnella myös jääkaapin ääniä. Normaalit kolahdukset tai hurinat eivät aiheuta toimenpiteitä, mutta jos oudot äänet alkavat toistua tai voimistua, voi kaappi vedellä viimeisiään tai ainakin vaatia huoltoa.


Kylmälaitteen kulutus on 219 kWh/vuodessa
Retrokaapin äänitaso on 40 dB.

Vanhan kaapin kierrätys

Kylmälaitteiden kierrätys on Suomessa hyvällä tolalla. Kodinkoneliikkeillä on velvollisuus ottaa vanha kaappi vastaan, kun kuluttaja ostaa liikkeestä uuden kylmälaitteen. Sähkölaitteita voi viedä myös itse kierrätykseen maksutta SER-kierrätyspisteisiin (SER = sähkö- ja elektroniikkalaiteromu). Kartasta näet keräyspisteet. Vuodesta 2005 lähtien laitevalmistajilla ja maahantuojilla on vastuu sähkö- ja elektroniikkaromun kierrätyksestä ja uudelleenkäytöstä.

Kierrätyspisteissä seulotaan käyttökelpoiset laiteet ja käyttökelvottomat murskataan. Murskauksessa erotellaan materiaalit, jotka voidaan uusiokäyttää.

Vanhoissa kylmälaitteissa voi olla vielä kiellettyjä kaasuja, jotka heikentävät otsonikerrosta. Käsittelyprosessissa tällaiset haitta-aineet ohjataan turvallisesti ongelmajätekäsittelyyn.



Jääkaapissa on veggiebox ja zerobox
Jääkaapissa on veggiebox vihannesten ja hedelmien säilytykseen sekä zerobox lihojen, kalojen ja juustojen säilytykseen.

Ensikosketukseni uuteen retrojääkaappiini on erinomainen: jääkaapissa ja pakastimessa tilaa on juuri sopivasti, silmä lepää kaapin kaarevissa muodoissa ja nyt keittiö tuntuu lopullisesti valmiilta. Pure love! 💛

Retrokaapien värivaihtoehdot: beige, musta ja punainen
Retrojääkaappien värivaihtoehtoja on kolme: beige, musta ja punainen.
Kuva: Severin/AV-Komponentti




Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com