Robottiruohonleikkurin asennus

Kaupallinen yhteistyö Ryobi Suomi kanssa.


Mökilläni on valtavan ihana, iso ja vehreä puutarha. Usean tuhannen neliön kokoinen tontti on suurimmaksi osaksi nurmikkoa ja usein viikonloppu on alkanut monen tunnin hikisellä nurmikonleikkuulla. Mielessäni ole haaveillut robottileikkurista, joka tekisi työn puolestani, ei katsoisi säätä tai viikonpäivää, vaan pitäisi pihan huoliteltuna ja nurmikentän valmiina lasten peleihin. Silloin voisin keskittyä mökillä paljon olennaisimpiin asioihin.

Nyt, kesällä 2022, haaveesta tuli totta ja uusi ROBOYAGI-leikkuri seisoo pihallani, valmiina päivähommiin. Kesä on tältä osin pelastettu. 



Pari sanaa alkuun ROBOYAGIsta

ROBOYAGI-robottileikkuriin valittavia asennussarjoja on kahdenlaisia ja riippuen tontin koosta, voit valita joko pienemmän alueen (maks. 1200 m²) tai isomman alueen (maks. 3000 m²) sarjan. Minulle päätyi tuo jälkimmäinen. Asennussarja sisältää akun, kiinnitysholkkeja sekä tarvittavan määrän rajauslankaa ja kiinnikkeitä.


Jos pihasi ei ole täysin tasainen, kuten minulla, tämä robottileikkuri selviytyy kumpareisesta ja kallistuvasta (maks. 45 %)  pihasta. Käyntiääni on hiljainen (55 dB), joten jos haluat vaikka nukkua riippukeinussa päikkärit, ei vieressä ahertava laite häiritse unta.


ROBOYAGI leikkaa nurmikkoalueen rajauslangalla määritetyn alueen sisällä ja voit asettaa myös trimmaustoiminnon, jolloin langan vierustat pysyvät siisteinä. Jos pihallasi on kapeita käytäviä (min. 90 cm) selviää leikkuri niistäkin.

Robottileikkurin anturit havaitsevat esteen ja tällaisen tullessa eteen se vaihtaa suuntaa.

Voit itse määrittää mistä pisteestä leikkuri aloittaa kulloinkin leikkauksen, milloin se automaattisesti leikkaa ja kuinka korkeaksi tai matalaksi haluat nurmikon ajettavan. Kaikki valinnat tapahtuvat joko leikkurin ohjauspaneelista tai puhelimeen asennettavan sovelluksen avulla.

Olen itse todella huono lukemaan ohjeita, varsinkin jos manuaalit ovat kovin paksuja. Leikkurin mukana tuli aivan taivaallinen kuvallinen ohjeaukeama, jonka avulla kirjalliset ohjeet avautuivat heti.

Leikkuri kannattaa ajastaa leikkaamaan päiväaikaan, näin siitä ei ole häiriötä hämärässä ja yöaikaan pihalla liikkuville pieneläimille.




Latausaseman asennus

Aivan ensimmäiseksi on suunniteltava, mihin latausasema asennetaan. Paras paikka on tasainen maa, jonka läheisyydessä ei ole esineitä tai esteitä, lähellä ei ole sadetusjärjestelmiä, eikä latausasema joudu olemaan suorassa auringonpaahteessa, ainakaan pitkään. Pistorasian on hyvä olla lähietäisyydellä, vaikkakin mielestäni muuntajan johto oli yllättävän pitkä. Tämä antoi enemmän vapauksia paikan valinnalle. Latausaseman edessä tulisi olla vähintään metri vapaata tilaa ja takana 30 cm.

Holkki painetaan tiukkaan kiinni pihdeillä. 

Ennen latausaseman kiinnitystä maahan, pujota rajalanka pohjassa olevan kanavan läpi ja päätä, haluatko leikkurin leikkaavan myötä- vai vastapäivään. Päätöksesi määrittää sen, kumpaan liittimeen, T1 vai T2, lanka liitetään. Liittäminen tapahtuu puristamalla ensin pihdeillä muoviholkki rajauslangan päähän ja sen jälkeen asentamalla holkki liittimeen.

Kiinnitä sen jälkeen latausasema maahan ruuvaamalla.


Asennuspaketissa oli mukana myös työkalu ruuvien vääntämiseen.


Rajauslangan kiinnitys

Kun latausasema on paikallaan, alkaa rajauslangan kiinnittäminen tapeilla maahan. Alkuun on tärkeää, että vedät langan suoraan eteenpäin metrin matkalle. Tämän jälkeen voit lähteä rajaamaan haluamaasi aluetta kiinnittäen tappeja tasaisesti, jotta lanka pysyy tiukkana ja maan myötäisenä. Huomioi, että lanka asennetaan 45 sentin etäisyydelle rajattavan alueen ulkopuolelle jäävistä korokkeista, esteistä tai matalista kohdista. Toinen muistettava seikka on, että alueen kulmissa pitää välttää 90 asteen käännöksiä, tee ne loivasti 45 asteen kulmassa.

Jos alueeella on esteitä, saarra ne rajauslangalla ja vedä alle viiden sentin välimatkalla lanka takaisin, näin leikkuri ymmärtää ajaa kahden vierekkäisen ja samansuuntaisen langan yli, mutta osaa kiertää rajatut puut ja pensaat.

Kiinnitystapit on helppo laittaa maahan kiinni vasaran avulla

Kaiken kaikkiaan rajalangan asennus meni yllättävän nopeasti, kiinnitystapit oli helppo vasaroida maahan ja iso puutarhani oli nopeasti kierretty. Muutaman kerran piti pysähtyä ja miettiä toimintasuunnitelma, mm. trampoliinin jalkojen kohdalla.


Kun pääset langan kanssa takaisin latausasemalle, kiinnitä päähän pihdeillä holkki ja asenna se vapaana olevaan liittimeen.


ROBOYAGIn kytkeminen toimintavalmiiksi

Kun suurin työ on tehty, on jäljellä vielä muuntajakaapelin ja latausaseman johtojen kiinnitys sekä lataustornin asennus paikalleen. Tämän jälkeen muuntajan voi kytkeä virtapistokkeeseen ja vihreä merkkivalo syttyy.  Valo kertoo kaiken olevan kunnossa.

Latausasemaan kiinnitetään muutamat johdot kiinni.

Leikkuriin itseensä asennetaan pakkauksessa mukana tullut akku siten, että leikkuri käännetään selälleen ja akku sujautetaan paikalleen kiinni. Sen jälkeen kansi ruuvataan vielä paikalleen.


Nyt leikkurin voi telakoida latautumaan, paina vain pohjasta virtakytkin päälle.


Akku sujautetaan leikkurin alle omaan koloonsa ja kansi ruuvataan kiinni.

Toimintojen määritys


ROBOYAGIn toimintoja voi ohjata ohjauspaneelista. Alkuun tulee määrittää aikatiedot ja pin-koodi. Voit määrittää milloin leikkuri ajaa automaattisesti, minkä mittaiseksi se jättää nurmikon ja mistä se aloittaa leikkuunsa. Muitakin toimintoja on säädettävänä paljon. Itse ajastin leikkurin leikkaamaan arkisin klo 10-14 välillä, näin yöllä liikkuvat pieneläimet saavat vaeltaa rauhassa.


Latasin itse kännykkään myös ROBOYAGI-sovelluksen, jonka avulla voi tehdä samaisia määrityksiä. Sovelluksessa rekisteröin myös kyseisen laitteen nimelleni QR-koodin avulla.


Puhelimen sovelluksessa on helppo tehdä määritykset valmiiksi.


Täytyy sanoa, että näin muutaman viikon kokemuksella leikkuri on helpottanut mökille saapumista kummasti. Ei tarvitse kauhuissaan katsoa polviin asti ulottuvaa ja keltaisenaan tervehtivää voikukkapeltoa, vaan nurmikenttä näyttää siistiltä ja valmiilta pihatouhuihin. On myös hellyyttävää katsoa, kuinka robo ahkeroi, vaikka koko muu väki istuisi aurinkovarjon alla grillaamassa tai saunan lauteilla. 

Suurin työ tässä projektissa on todennäköisesti opettaa kolme lasta huolehtimaan tavaroistaan niin, ettei leikkurin leikatessa vastaan tule kenkiä, vaatteita tai skeittilautoja :)


Meidän mökin ahkerin uurastaja <3

Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com