Mökin pattereiden etäohjaus

Kaupallinen yhteistyö Microdata Finland Oy:n ja Elisa Oyj:n kanssa/tuotteet saatu.

Näin talviaikaan on kiva piipahtaa mökillä viikonloppuisin, mutta päänvaivaa tuoreelle mökinomistajalle aiheuttaa mökin peruslämmön ylläpito. Aivan hiljattain saimme kokea sähkön hintojen hurjan nousun ja olisi silkkaa hulluutta pitää patterit lämmittämässä viikonloppureissuja varten. Olisihan hienoa, jos mökin lämpötilan voisi pitää vain hieman plussan puolella ja sitten laittaa kunnolla lämmöt päälle vasta menoa edeltävänä päivänä.

Sain testiin etäohjattavat pistorasiat, jotka helpottavat lämmityksen säätämistä, mutta käyvät myös erilaisten muiden sähkölaitteiden etäohjaukseen. Komentojen lähettäminen tapahtuu yksinkertaisesti tekstiviestien avulla. 

Jos mökille mielii talvella, jonkinlaisen peruslämmön ylläpitäminen on välttämätöntä.Etäohjattava pistorasia


SimPal on etäohjattava GSM-pistorasia, jonka avulla voi kytkeä päälle ja pois erilaisia sähkölaitteita, kuten pattereita. Pistorasiaan saa kytkettyä lämpöanturin, joka ilmoittaa, kun lämpötila laskee tai nousee liikaa. Käyttäjä voi helposti asettaa toivomansa lämpötilan tekstiviestitse tai katkaista sähköt laitteesta halutessaan. Laite ilmoittaa myös sähkökatkoksista omistajalleen.


Pistorasiaan on yhdistettävissä myös lisäpistorasioita, palovaroitin, ovianturi (joka hälyttää, jos ovi tai ikkuna avataan), vesianturi (vesivahinkoja varten) ja jopa liiketunnistin. Näistä edellä mainituista mökilleni päätyivät:  T40 pääyksikkö,  T20 lisäpistorasia, ovianturi ja palovaroitin.

Etäohjattavaa pistorasiaa voi käyttää lämmityksen lisäksi myös ilmastoinnin, it-laitteiden, kodinkoneiden, auton lämmityksen, nurmikon kastelun, valaistuksen tai vaikka automaatiolaitteiden etäkäynnistykseen.


Pistorasiat, palohälytin ja ovitunnistin


Pistorasioiden käyttöönotto

Pistorasian käyttöönottoon tarvittiin kaikessa yksinkertaisuudessaan vain SIM-kortti, jossa on puhe- ja tekstiviestimahdollisuus. Datapakettia korttiin ei tarvinnut ottaa. Laitepaketin mukana toimitettiin Elisan Laitenetin SIM-kortti, joka oli helppo itse aktivoida, sillä kortista oli poistettu pin-koodikysely ja sen pystyi ottamaan suoraan käyttöön. 

Kun SIM-kortti oli aktivoitu ja asennettu pistorasiaan, latasin sovelluskaupasta Simpal T40 GSM -sovelluksen. Kirjasin sovellukseen ensin SIM-kortin puhelinnumeron ja laitteelle annettavan kutsumanimen. Huom. Pistorasian käyttö ei vaadi sovellusta, sitä voi myös ohjata millä tahansa puhelimella pelkästään tekstiviestitse (ohjeet pakkauksessa).

Tämän jälkeen kytkin pistorasian seinään ja asensin lämpöanturin. Merkkivalojen sytyttyä lisäsin laitteen applikaatioon. Pistorasian aktivointi tapahtui tekstiviestitse, jonka sovellus lähetti. Lisäsin vielä toiseen huoneeseen tulevan lisäpistorasian ("add slave") samalla tavalla.

Määrittelin molempiin laitteisiin lämpötilarajat, koska pistorasioiden oli tarkoitus nimenomaan säädellä pattereita ja mökin lämpötilaa. Sovelluksessa oli tarjolla myös ajastus- ja viivästystoiminto, joita en tässä vaiheessa ottanut käyttöön.


SIM-kortin paikka näkyy sivussa oikealla ja alareunassa.T20 on pääyksikköön yhdistettävä lisäpistorasia ("slave")


Palohälyttimen kytkeminen

Pääyksikköön oli mahdollista kytkeä myös palovaroitin, joka reagoi nopeasti kytevään tuleen ja tunnistaa savun. SimPalin palohälytin toimii kytkettynä T40:een, mutta myös toki itsenäisenä laitteena ilman kytkentää.

Palohälyttimen asennus tapahtui sekin lisäämällä sovelluksesta Alarm-painikkeen alta Emergency-toimintoinen laite. Annoin palohälyttimelle nimen ja sovellus lähetti tekstiviestin yhdistääkseen laitteen. Paluuviesti pyysi minua aktivoimaan laitteen palohälyttimen nappia painamalla. Tämän jälkeen, aina palohälyttimen aktivoituessa palon tai savun vuoksi, T40 lähettää tekstiviestin puhelimeeni.


Applikaatio helpottaa käyttöä ja ohjausta.


Ovitunnistimen kytkeminen

Kun mökki seisoo pitkiä aikoja itsekseen, voi huoli kutsumattomista vieraista käydä mielessä. Oveen tai ikkunaan asennettava magneettianturi on suhteellisen edullinen tapa saada mielenrauhaa.

Simpalin ovianturi hälyttää, jos vastakappale, eli magneetti liikahtaa paikaltaan. Kaikessa yksinkertaisuudessaan kiinnitin tarrateipillä pääanturin oven karmiin ja pienemmän magneettiosan oveen, noin puolen sentin päähän. 

Asennus tapahtui lisäämällä sovelluksesta Alarm-laite. Annoin ovitunnistimelle nimen ja aktivoin sen sovelluksen lähettämällä tekstiviestillä. Paluuviesti pyysi minua aktivoimaan laitteen liikuttamalla magneettiosan (ovessa kiinni oleva) pois pääanturin vierestä.

Joka kerta, kun ovi aukeaa (ja magneetti liikkuu pois anturin läheltä), käynnistyy hälytys. Tunnistin onkin omiaan toimimaan varashälyttimenä mökillä, jolta ollaan pitkiä aikoja pois.


Ovitunnistimen voi joko ruuvata tai liimata paketin mukana tulevalla tarralla kiinni.


Muutaman viikon testailun jälkeen olen tarkistanut silloin tällöin mökin sisälämpötilaa (on hurjan kiinnostavaa seurata kotisohvalta!) ja viime viikonloppuna laitoin ensimmäistä kertaa patterit lämmittämään edellisenä päivänä ennen mökille menoa. Oli muuten mukava saapua 15 asteiseen mökkiin kymmenen asteen pakkasilla. Helpottaa asettumista ja alun lämmitystöitä huomattavasti.


Hintatietoja:


T40 n. 70 euroa

 T20 (rinnakkaispistorasia) n. 50 euroa

WSD-049 palovaroitin n. 37 euroa

WLD-061 vesivuotoanturi: n. 27 euroa

WDS-051 magneettianturi (oveen): n. 26 euroa

Elisa Laitenetti SIM-kortti  3.99 euroa/kk
Paketissa on kaikki ohjaukseen vaadittava samassa kuukausimaksussa.


Paketeissa on mukana englanninkieliset ohjeet laitteiden asennukseen.


Kommentit

    Follow
Oma kuva
Yhden naisen armeija
Blogitekstejä omin käsin tehdyistä taloremonteista, elämästä kolmen lapsen kanssa sekä tietenkin sisustusasiaa. Kirjoittaja on muuttanut elämässään parikymmentä kertaa. Intohimona löytää asuntoja, jotka ovat huonokuntoisia, löytää niiden sielu ja saada niistä omin käsin työstettyä lopulta timantteja. Uskoo vakaasti siihen, että kaikki on opeteltavissa, kaikki on tehtävissä ja kaikki on mahdollista. Seuraa IG:ssä @yhdennaisenarmeija Yhteydenotot: yhdennaisenarmeija@gmail.com